Archieffoto: de Britse premier May en Europees president Tusk.
AFP or licensors

May en Tusk praten zondag in Egypte over brexit

Europees president Donald Tusk en de Britse premier Theresa May zullen elkaar zondag apart spreken in de marge van een Europees-Arabische top in Egypte. Maar een akkoord over de brexit moet op die plek niet verwacht worden, liet een Europese onderhandelaar verstaan. "There will be no deal in the desert."

Praten over de brexit in de woestijn. Het is niet meteen de meest voor de hand liggende plek om zo'n discussie te voeren, toch staat komende zondag een brexitontmoeting gepland tussen Europees president Donald Tusk en de Britse premier Theresa May in Sharm-el-Sheikh, in het zuiden van het Egyptische Sinaï-schiereiland. Tusk en May zullen er met elkaar praten in de marge van een Europees-Arabische top, waar ze allebei sowieso aanwezig zouden zijn. Een bilaterale ontmoeting, zoals dat heet.

Maar een Europese onderhandelaar temperde vandaag meteen de verwachtingen: er moet dit weekend in Egypte geen doorbraak verwacht worden. Ondanks de bilaterale ontmoeting tussen Tusk en May zal er geen akkoord gesloten worden, luidde het. "There will be no deal in the desert."

Wanneer, waar en hoe er dan wel een doorbraak zal komen, is onmogelijk te zeggen. Raken de Europese leiders en de Britten het eens op de Europese top van 21 en 22 maart? Normaal gezien de laatste top waarop de Britten aanwezig zullen zijn. Dichter tegen de deadline van 29 maart kunnen ze niet aanschurken. Of valt de beslissing al eerder? Niemand die het op dit moment weet. (lees voort onder de kaart)

Negende parlementslid stapt uit Labour

Intussen heeft een negende parlementslid van oppositiepartij Labour ontslag genomen uit de partij. Ian Austin verwijt de partijtop dat ze het antisemitisme binnen Labour niet hard genoeg aanpakt. De socialistische partij is ook te veel een radicaal-linkse partij geworden, meent hij. "Ik schaam me voor Labour onder Jeremy Corbyn", zei hij tegen de Britse pers.

Maandag stapten al zeven parlementsleden van Labour uit de partij. Ze zitten voortaan in het parlement als The Independent Group, een groep van onafhankelijke parlementsleden. In de loop van de week sloten een achtste Labour-parlementslid én drie parlementsleden van de Conservatieve Partij zich bij The Independent Group aan.

Ian Austin is naar eigen zeggen voorlopig niet van plan om zich bij die groep aan te sluiten. Ze verschillen overigens van mening over de brexit. The Independent Group pleit voor een tweede referendum, Austin niet. Hij steunt het akkoord dat premier May heeft gesloten met de EU.

Meest gelezen