Video player inladen ...

Machtsstrijd in Venezuela wordt nu ook muzikaal uitgevochten: honderdduizenden wonen concert aan grens bij

Precies een maand nadat oppositieleider Juan Guaidó zichzelf had uitgeroepen tot interim-president, stijgt de spanning opnieuw ten top in Venezuela. Guaidó wil hulpgoederen vanuit de buurlanden naar Venezuela brengen. President Nicolás Maduro doet alles om dat te verhinderen. Alle ogen zijn gericht op Cúcuta, op de Colombiaans-Venezolaanse grens. Daar woonden vele tienduizenden mensen een benefietconcert bij, dat bedoeld is om Maduro's verzet te breken.

De grensbrug Las Tienditas, tussen Venezuela en Colombia, is het toneel van een machtsstrijd die nu ook met decibels wordt uitgevochten.

Aan de ene kant van de grens, in de Colombiaanse grensstad Cúcuta, verzamelden sterren van de Latijns-Amerikaanse muziekscene voor een benefietconcert dat wordt georganiseerd door de Britse miljardair Richard Branson. Tienduizenden mensen kwamen opdagen.

Nauwelijks een halve kilometer verderop, aan de Venezolaanse kant van de grens, pootte president Maduro ook een podium neer. Ook daar zijn optredens op een "Handen af van Venezuela"-concert. Drie dagen lang, belooft de Venezolaanse president.

(lees voort onder het kaartje)

Het opvallende spektakel heeft alles te maken met de komst, al dan niet, van hulpgoederen. Rijst, meel, bonen en medicijnen van de Amerikaanse organisatie USAID liggen al wekenlang opgestapeld in Cúcuta.

Guaidó belooft al evenlang om ze de grens over te brengen. De datum die hij daarvoor vooropstelde, is bewust gekozen: 23 februari, precies een maand nadat hij zichzelf had uitgeroepen tot interim-president.

President Nicolás Maduro wil die hulpgoederen niet. Hij aanvaardt alleen hulp van bondgenoot Rusland. Voor hem zijn de hulppakketten van USAID een voorwendsel voor een militaire interventie in Venezuela, en een door de Amerikanen georkestreerde show.

Lees voort onder de reportage uit Het Journaal:

Video player inladen ...

Een aanzienlijk spektakelgehalte heeft de kwestie intussen wel. Van 11 uur 's morgens (17 uur bij ons) tot 22 uur 's avonds (4 uur 's ochtends bij ons) treedt een dertigtal sterren op. Een van hen is Peter Gabriel, maar de meeste zijn Latijns-Amerikaanse namen. En niet de minste: Juanes ("La camisa negra"), Juan Luis Guerra, Luis Fonsi ("Despacito").  

"Het is een megaconcert geworden met vele honderdduizenden mensen," zegt de Belg Peter Delvaux in Cúcuta. "Er zijn geen officiële cijfers, maar er zouden minimum 250.000 mensen zijn opgedaagd. En er zijn geen incidenten geweest. Dat is toch wonderbaarlijk, denk ik."

Het concert dat president Maduro organiseerde aan de andere kant van de grens, kon op minder bijval rekenen. "Op de beelden de ik heb gezien was een klein podium te zien met misschien een paar honderd mensen."

AFP or licensors

Politiek beladen

De organisator van het concert is Richard Branson, bijgestaan door een paar Venezolaanse ondernemers. Hij hoopt via giften tientallen miljoenen dollar op te halen voor hulpgoederen.

Maar het concert dient vooral om Maduro onder druk te zetten. Terwijl de muzikanten spelen, zullen duizenden vrijwilligers proberen de humanitaire hulp over de grens te krijgen. De wereld kijkt mee. "Als we de militairen kunnen overtuigen om de grensbrug te openen, dan zou dit concert pas echt geslaagd zijn", zegt Branson zelf onomwonden.

Branson noemt het concert "Venezuela Aid Live", een verwijzing naar de benefietconcerten die Bob Geldof in de jaren 80 organiseerde voor de hongersnood in Ethiopië. "Maar dit Live Aid-achtige concert van Branson heeft met humanitaire hulp helemaal niets te maken", luidt de kritiek van muzikant Roger Waters, oprichter van de band Pink Floyd. Voor hem is dit concert een politiek statement, geen benefietevenement.  

Ook de Verenigde Naties, het Internationale Rode Kruis en andere grote ngo's houden hun handen af van het concert, dat ze te politiek beladen vinden. 

Menselijke ketting

"Ik denk dat het concert enerzijds draait om het verzamelen van zoveel mogelijk mensen om te helpen bij het binnenbrengen van de hulpgoederen, en anderzijds om de hele nationale en internationale pers hierheen te halen", zegt Peter Delvaux in Cúcuta. "Er is een grote massa gemobiliseerd. Heel veel mensen blijven hier slapen in tentjes om de menselijke kettingen te vormen."

Maar hoe wil de oppositie dat concreet doen, de goederen binnenhalen? "In Cúcuta zijn vier bruggen. Drie daarvan zijn normaal gezien elke dag open voor voetgangers. Auto's en vrachtwagens mogen die al jaren niet meer over. De vierde brug is degene waar het festival nu plaatsvindt. Die is nu versperd door containers, maar morgenvroeg gaan zoveel mogelijk vrijwilligers een menselijke ketting maken om zo te proberen de hulpgoederen over de grens te krijgen", legt Delvaux uit.

De beslissende factor blijft het leger. Velen hebben al de kant van Guaidó gekozen, maar een harde kern blijft Maduro trouw en zou zich verzetten tegen het overbrengen van de goederen. "Maar of het leger dat effectief zal beletten? Ik betwijfel het", zegt Delvaux.  

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen ...