Vermiste afgehakte hand van Leopold II-monument duikt op in Gent, maar verdwijnt nu weer naar een geheime locatie 

De vermiste afgehakte hand van het bronzen monument voor Leopold II in Oostende is even in de openbaarheid verschenen. Vijftien jaar geleden werd het stuk brons afgehakt en meegenomen.

Het gaat om de bronzen hand van een Congolese slaaf die eigenlijk een deeltje is van het Leopold II-monument op de zeedijk in  Oostende. De actiegroep "De Stoeten Ostendenoare" hakte die hand in 2004 af als protest tegen de mistoestanden in Congo in de tijd van Leopold II. En die hand werd gisteren symbolisch aangeboden aan het Afrikamuseum in Tervuren tijdens een debat in de Gentse Minard-schouwburg.

Piet Wittevrongel van "De Stoeten Ostendenoare" wilde eerst een replica van de hand meebrengen, uit schrik dat de politie die in beslag zou nemen. Maar na 15 jaar zijn de feiten verjaard, en bracht hij de échte bronzen hand mee. 

Twee zaken gaven hem de aanleiding om de hand te tonen. "Het Afrikamuseum is nu helemaal vernieuwd, en had al indirect de vraag gesteld om de hand te kunnen krijgen. En er is de vraag van de Verenigde Naties om Belgische excuses voor het koloniaal verleden in Congo", zegt hij.

Nu is de hand  wel weer weggeborgen op een geheime locatie. Het stukje brons willen ze pas echt afgeven als het koningshuis zijn excuses aanbiedt voor het koloniaal verleden.

Meest gelezen