Videospeler inladen...

Vlaams Belanger Jan Penris trekt zich tijdelijk terug uit politiek na beledigingen in Kamer

Vlaams Belang-Kamerlid Jan Penris trekt zich voor onbepaalde tijd terug uit de politiek. Die beslissing heeft hij genomen nadat hij gisteren Open VLD-Kamerlid Carina Van Cauter had beledigd in het halfrond. Volgens partijgenoot Filip Dewinter was de uithaal te wijten aan de alcoholverslaving waar Penris al jaren mee kampt en zich nu voor zal laten behandelen.

Opschudding in de Kamer gisteren. Tijdens een discussie over het berechten van IS-strijders riep Jan Penris tot tweemaal toe zware beledigingen naar Open VLD-Kamerlid Carina Van Cauter.  Hij heeft daarbij het woord "trut" gebruikt.

Videospeler inladen...

Van Cauter had gezegd dat je zonder eerlijk proces de verkeerde personen zou kunnen straffen. "Dat betekent dat de daders dan blijven lopen, en dat zou nefast zijn voor de veiligheid in ons land", zei ze in een reactie op Vlaams Belanger Filip Dewinter, die daarvoor gepleit had voor de doodstraf voor IS-terroristen. 

Excuses

Het pleidooi van Van Cauter viel in slechte aarde bij Jan Penris. Hij riep de politica weinig vleiende woorden toe in het halfrond. "Onwaardig", vond Open VLD-fractieleider Patrick Dewael, die gepaste maatregelen vroeg. 

Op vraag van Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) bood Penris uiteindelijk zijn verontschuldigingen aan voor zijn taalgebruik. "Ik ben een beetje over de schreef gegaan, een beetje veel misschien", gaf hij toe.

De uithaal kadert in een groter probleem waarmee mijn goede vriend Jan Penris nu al jaren kampt en dat is alcoholverslaving.

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter

Daags na het incident komt Filip Dewinter met de volgende verklaring. "De uithaal kadert in een groter probleem waarmee mijn goede vriend Jan Penris nu al jaren mee kampt en dat is alcoholverslaving", zegt Dewinter, die Penris al 35 jaar kent.

"Als er een ding goed is aan wat er gisteren gebeurd is, dan is het wel dat we eindelijk actie gaan ondernemen. Jan zal zich tijdelijk terugtrekken uit de politiek om in behandeling te gaan", laat Dewinter weten.

De 55-jarige Penris zetelt al sinds 1995 voor Vlaams Blok en Vlaams Belang in het parlement: tot 2014 in het Vlaams parlement en nadien in de Kamer. Hij was sinds 1995 ook lid van de Antwerpse gemeenteraad, behalve tussen 2012 en 2018. Bij de verkiezingen van mei staat Penris niet op een verkiesbare plaats.

Bekijk hieronder het bewuste moment waarin Penris Van Cauter beledigt en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Naar Syrië

Penris voegde er gisteren nog aan toe dat Kamerlid Van Cauter eens naar Syrië moet gaan, "om te zien wat wij hebben gezien, hoe kindjes hun beentjes verliezen, hun hoofdje verliezen."

Penris is met partijgenoten Filip Dewinter en Anke Van Dermeersch naar Syrië gegaan om steun te betuigen aan het regime van president Assad.

"Case closed"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken noemde de excuses van Penris gisteren nog oprecht en terecht. En beschouwde daarmee het incident als afgesloten.

In 2016 tikte de jonge partijvoorzitter samen met zijn partijbestuur Penris nog op de vingers nadat hij met Filip Dewinter en Anke Van Dermeersch op bezoek was geweest bij de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad. Dat was toen tegen de afspraken met Van Grieken.

Meest gelezen