Videospeler inladen...

Batibouw open voor het grote publiek: ook hier staat klimaat in de kijker

De Brusselse bouwbeurs Batibouw 2019 heeft vanochtend de deuren geopend voor het grote publiek. En ook daar zijn klimaat en energie duidelijk een thema. "De waarde van een huis wordt almaar meer bepaald door de energieprestaties."

Batibouw-bezoeker Pieter Maenhout zegt in zijn nieuwe woonst voor een warmtepomp, zonnepanelen en vloerverwarming te willen gaan. "Het is allemaal een kwestie van budget, maar we zijn wel bereid om iets meer te investeren om daar op termijn een rendement uit te halen."

Hij is maar een van de vele bouwlustigen op Batibouw die niet alleen meer (moeten) denken aan de degelijkheid en gezelligheid van hun woonst, maar ook aan de energiezuinigheid. 

Videospeler inladen...

De bouwsector is op dat vlak overigens al helemaal mee, zo bewijzen cijfers die Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) eerder deze week vrijgaf. De gemiddelde nieuwbouwwoning in Vlaanderen doet het met een E-peil van 27 op vlak van energiezuinigheid al een pak beter dan de wettelijke norm.

De grens van E30 wordt hier beschouwd als "bijna energieneutraal". We moeten die pas halen in 2021, maar doen dus nu al gemiddeld beter.

Energiezuinigheid bepaalt waarde

83 procent van de nieuwbouwwoningen had in 2017 al minstens 1 vorm van hernieuwbare energie. In 2015 was dat nog maar 60 procent. Voor drievierde van de nieuwbouwwingen gaat het om zonnepanelen, soms ook gecombineerd met een warmtepomp of zonneboiler.

"Mensen beseffen het meer en meer: in de woningmarkt zal de prijs steeds meer gekoppeld worden aan de energieprestaties", stelt Niels Vermylen, communicatieverantwoordelijke bij verwarmingsproducent Viessmann. Dat wees onlangs ook een studie van de KU Leuven, in opdracht van het Vlaams Energieagentschap (VEA), uit: de EPC-score bepaalt wel degelijk de waarde van een huis. Is die score beter, ligt de prijs gemiddeld hoger.

Het zal er niet minder op worden: sinds begin dit jaar zijn verkopers ook verplicht om het energielabel van hun huis weer te geven op alle verkoopadvertenties.

Bekijk hieronder de reportage die "Het journaal" maakte over Batibouw:

Videospeler inladen...

Meest gelezen