Videospeler inladen...

Lentezon wekt wielertoeristen en -terroristen uit hun winterslaap: "Het is af en toe verleidelijk om weg te schieten"

Het wielerseizoen zit er aan te komen, het lentezonnetje schijnt. En dan duiken in de Vlaamse Ardennen ook de wielertoeristen weer op. Sommigen hebben het over wielerterroristen. Maar de overlast is de voorbije jaren flink verminderd. Onze reporter Stijn De Groote trok naar Oudenaarde, het hart van de Vlaamse Ardennen.

Nu de lente zich toont en de Vlaamse koersweken voor de deur staan, gaan de stalen rossen van stal. De wielerploegjes ontwaken uit hun winterslaap en dan durven die al eens de wegcode uit het oog te verliezen. 

"Dat komt vaak voor bij grote groepen die eigenlijk bijna koersen", zegt Marnic Demeulemeester (Open VLD), burgemeester van Oudenaarde. "Je hebt er die gewoon rijden en je hebt er die echt koersen. Die kijken soms naar niks."

De voorbije jaren is de overlast serieus verminderd, want voor groepen vanaf 25 fietsers wordt aanbevolen om een wegkapitein aan te stellen en vanaf 50 fietsers is zo'n wegkapitein en een volgwagen zelfs verplicht.

Maar wie alleen fietst rekent het best gewoon op het gezond verstand. Amadeo Dhondt is zo'n wielertoerist. "We proberen ons aan de regels te houden", zegt hij. "Maar ik moet toegeven, het is af en toe verleidelijk om effe weg te schieten om zeker geen snelheidsverlies te lijden."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen