Videospeler inladen...

Groen trapt verkiezingscampagne op gang: "Ecorealisme van N-VA is stap naar econegationisme"

"De volgende regering moet een klimaatcoalitie zijn", zodat het "getreuzel" rond de klimaatmaatregelen kan stoppen. Dat zegt Groen-voorzittter Meyrem Almaci in "De ochtend" op Radio 1. Haar partij heeft vandaag de verkiezingscampagne officieel op gang getrapt.

Net zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar trekken Almaci en co vanaf vandaag door Vlaanderen met een elektrische bus. Het doel: de komende twee weken 50.000 huisbezoeken doen om mensen te overtuigen van het Groen-programma voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen van 26 mei.

Met de huidige aandacht voor het klimaat zit Groen in de goede flow. "The sky is the limit", zegt voorzitter Meyrem Almaci daarover. "Maar we moeten ons natuurlijk hoeden voor overmoed", herhaalt ze de woorden van voormalig kopstuk Jos Geysels. 

"Onze ambitie is uiteraard vooruitgaan, zodat we de uitdagingen die vandaag op ons bord liggen ernstig kunnen aanpakken als beleidsmakers. Want we hebben de voorbije jaren het tegenovergestelde gezien."

Het probleem is niet het programma van Groen, het probleem is dat het niet wordt uitgevoerd

Groen-voorzitter Meyrem Almaci.

Groen wil dat doen door samenwerking op grote schaal. Almaci voelt zich gesterkt door het feit dat veel Groen-voorstellen nu ook door andere partijen worden opgepikt. "Het mobiliteitsbudget, renovaties, investeringen in hernieuwbare energie en een circulaire economie: ik zie dat de collega's inspiratie zoeken in ons programma. Het probleem is dus niet het programma van Groen, het probleem is dat het niet wordt uitgevoerd."

Belfius als investeringsbank

In essentie wil Groen van 's lands economie een groene economie maken. Daarvoor wil de partij onder meer een nieuwe, groene taxshift doorvoeren en de investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie optrekken. 

"We willen daarvoor Belfius als investeringsbank gebruiken. Nu werkt die bank nog als een klassieke overheidsbank. Maar wij willen die, naar het voorbeeld van Nederland, Duitsland en Schotland, een maatschappelijke opdracht geven om te investeren in energieneutrale schoolgebouwen, in infrastructuur, ... Zulke banken worden op dit moment in Europa opgericht, maar wij hebben er een in handen. Laten we die gebruiken."

Wij willen Belfius een maatschappelijke opdracht geven om te investeren in energieneutrale schoolgebouwen en in infrastructuur

Groen-voorzitter Meyrem Almaci.

Almaci stelt dat de studies die deze regering zelf besteld heeft de visie van Groen onderbouwen. "Als men doet wat die studies zeggen, en de omslag maakt naar een groene economie, creëert men tegen 2030 80.000 jobs en 2 procent meer bruto binnenlands product. Een Europese studie concludeerde onlangs nog dat België een van de grootste winnaars kan zijn van die omslag."

Archieffoto van de elektrische bus van Groen.

En het "ecorealisme"?

De nieuwe campagne van Groen stelt dat "we meer delen dan we denken". Een verbindende boodschap, maar onder meer SP.A en N-VA zetten zich vaak expliciet af tegen Groen. "SP.A vergist zich van vijand", zegt Almaci daarover. "Ik hoop dat we eerder kunnen samenwerken. Er is veel consensus bij de burgers. 84 procent wil meer actie voor het klimaat, 84 wil dat de grote vermogens meer bijdragen."

De volgende regering zal een klimaatcoalitie moeten zijn en die móét beslissen

Groen-voorzitter Meyrem Almaci.

Toch is het maar zeer de vraag hoe het zelfverklaarde "ecorealisme" van de N-VA na de verkiezingen te rijmen valt met het programma van Groen. "We zullen kijken waar de kaarten liggen op 26 mei. Wij zijn klaar om in een regering te stappen. Maar de standpunten van N-VA over kernenergie liggen inderdaad lijnrecht tegenover de onze."

"Het ecorealisme dat vandaag wordt gepredikt, is gewoon de volgende stap naar het [eco]negationisme van Jean-Marie Dedecker, waarmee we alleen maar tijd verloren hebben", vindt Almaci. "Je kan het samenvatten als blijven treuzelen op een moment waarop er moet worden beslist. De volgende regering zal een klimaatcoalitie moeten zijn en die móét beslissen."

Herbeluister hier het interview met Meyrem Almaci in "De ochtend" op Radio 1:

Symbolische "5 voor 12"

De nieuwe campagne van Groen gaat volgens Almaci niet over de volgende verkiezingen, maar over de volgende generaties. "Om die reden trappen we onze campagne ook symbolisch om vijf voor twaalf af, want het is nu of nu. We hebben geen tijd meer te verliezen. Het IPCC geeft ons nog 12 jaar om de klimaatverandering tegen te gaan. Het kan, als er een ommekeer van het beleid komt en dat is de inzet voor Groen. We hebben geen nood aan doembeelden, we hebben nood aan hoop en actie."

Samen met Bogdan Vandenberghe, die derde op de federale lijst staat, legde Almaci vanmiddag alvast de eerste huisbezoeken af in de Groenstraat in Borgerhout. "Politiek is niet een keer om de zoveel jaar naar het stemhokje gaan, maar permanent luisteren en in dialoog gaan", luidt de boodschap.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen