Videospeler inladen...

N-VA houdt congres over "energie en ecologie" in Gent, protest van activisten voor de deur

"Energie en ecologie", dat is het thema van het congres dat N-VA vandaag in Flanders Expo in Gent houdt. Een van de sprekers was de Amerikaanse pleitbezorger voor kernenergie Michael Shellenberger. Het verklaart waarom tegenstanders van kernenergie voor de deur protesteerden.

Zeg bij N-VA niet meer "congres" of "studiedag", maar "V-dag". En de V-dag van vandaag gaat over energie en ecologie. De partij wil er haar "ecorealistische" profiel en haar standpunt over kernenergie mee aanscherpen. 

Een van de grote sprekers vanochtend was bijvoorbeeld de Amerikaan Michael Shellenberger, een voormalige milieuactivist die zich al een tijdje heeft geout als grote voorstander van kernenergie. Hij beschouwt zonne-energie en windenergie net als een gevaar voor de biodiversiteit, onder meer door de plaats die die installaties innemen.

Extra CO2

De Vlaams-nationalisten geloven zelf ook niet in de haalbaarheid van de kernuitstap in 2025 en pleiten voor het langer openhouden van de jongste kerncentrales. De kernuitstap zou de partij willen uitstellen tot het jaar 2065.

Voor ons is het heel belangrijk dat we die CO2-uitstoot beperken, maar wel op een betaalbare manier

Anneleen Van Bossuyt (N-VA)

Dat is voor N-VA de enige manier om onze energievoorziening te verzekeren en betaalbaar te houden, zegt congresvoorzitter Anneleen Van Bossuyt. "Als we in 2025 de kerncentrales zouden sluiten, zitten wij met een gigantische factuur van 9 miljard euro, onder andere om gascentrales bij te bouwen. Maar dan komt ook in een klap ook jaarlijks 6 miljoen ton CO2 extra in de lucht. Daar zeggen wij nee tegen. Want voor ons is het heel belangrijk dat we die CO2-uitstoot beperken, maar wel op een betaalbare manier."

Protest

Voor de ingang protesteerden actievoerders van de zogeheten 11-maart-beweging. Die naam verwijst naar de kernramp in het Japanse Fukushima, 8 jaar geleden. De actievoerders zien het niet zitten dat onze kerncentrales langer openblijven.

Kernenergie is absoluut geen oplossing, die is peperduur

Activist Johan Malcorps van de 11-maart-beweging

"Ecorealistisch" is dat niet, zegt actievoerder Johan Malcorps. "Je kunt de mensen van N-VA beter ecofantasten of ecosurrealisten noemen. Kernenergie is absoluut geen oplossing, die is peperduur. We kunnen beter investeren in zonne-energie, in windenergie, in opslag van energie, in batterijfabrieken, in waterstoffabrieken: dát hebben we nodig. Niet de verlenging van de kerncentrales en zeker geen nieuwe reactoren."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen