Videospeler inladen...

Ultraorthodoxe jood getuigt over afstand nemen van zijn geloof: "Ik kan nu doen wat ik echt wil doen"  

In "Nachtwacht" op Canvas heeft een voormalige ultraorthodoxe jood uit Antwerpen getuigd over de moeilijkheden die afstand nemen van het geloof met zich meebrengt. Hij vertelt ook over de streng orthodoxe joodse school waar hij als kind naartoe ging.

In de school krijgen de leerlingen slechts anderhalf uur algemene kennis per dag. En daar mag geen wetenschap tussen zitten die het geloof zou kunnen tegenspreken. De rest van de schooldag is gewijd aan godsdienstonderricht.

Toen de jongeman in kwestie, die zijn naam niet vermeld wil uit respect voor zijn familie, afstand wilde nemen van zijn geloof, stond de gemeenschap in rep en roer. Hij werd naar de opperrabbijn van Antwerpen gestuurd, naar een psycholoog, en zelfs naar een instelling in Israël die afvallige jonge joden weer op het rechte pad moet brengen.

"Ik heb nu vrijheid. Ik kan doen wat ik echt wil doen", vertelt hij. "De hele chassidische gemeenschap heeft er alles aan gedaan om mij op het rechte pad te krijgen. Ze hopen dat het maar een periode is. Mijn ouders en heel wat mensen bidden dagelijks dat ik weer als chassidische jood zou leven."

Videospeler inladen...

"Onderwijs heeft niet geleid tot radicalisering"

In "Nachtwacht", dat vanavond religie als centrale thema had, kwam het ook tot een verhitte discussie tussen de jonge filosoof Othman El Hammouchi en N-VA-politica Assita Kanko. El Hammouchi verwijt de N-VA hypocrisie: toestanden die bij de moslimgemeenschap luid zouden worden aangeklaagd, worden volgens hem getolereerd bij de joodse gemeenschap.

“Ik heb in Brussel geen joden gezien die aanslagen plegen op basis van hun geloof", antwoordt Kanko. "Blijkbaar heeft dit onderwijs niet geleid tot radicalisering."

Videospeler inladen...

Meest gelezen