Videospeler inladen...

Politievakbonden verontwaardigd over aankoop tientallen luxewagens

De vakbonden bij de federale politie zijn verontwaardigd over de aankoop van tientallen gepantserde luxewagens. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De wagens zouden worden aangekocht voor de speciale eenheden bij de politie en voor de beveiliging van buitenlandse staatshoofden. Volgens de politievakbonden zouden er alles samen 49 wagens worden aangekocht voor een bedrag van 25 miljoen euro gespreid over 7 jaar. De bonden vinden dat het geld beter besteed kan worden.

"We lezen bedragen van 560.000 euro per wagen en dat terwijl de federale politie kreunt onder de besparingen", zegt Joery Dehaes van het ACV. "Op elke dienst is er een tekort aan middelen en aan personeel maar dan merken we dat er wel geld is om buitenlandse vips van de luchthaven naar hun hotel te brengen."

"Je kan je de vraag stellen of het de taak van de politie is om die vips rond te rijden", gaat Dehaes verder. "Maar moeten we dan 49 wagens kopen om dat te doen? Dat is totaal onbegrijpelijk als je weet hoe de andere diensten moeten werken."

 Volgens de vakbonden is bovendien ook de juiste procedure niet gevolgd. "We hebben een aantal weken geleden gevraagd om het dossier van aankoop te zien maar dat hebben we nog altijd niet gekregen", zegt Dehaes. "Terwijl het eigenlijk de taak is van de overheid om dat dossier voorafgaand aan ons voor te leggen. Wij zouden eerst betrokken of ingelicht moeten worden als sociale partner."  

Federale politie: "Aankoop is nodig"

Volgens Sarah Frederickx van de federale politie is de aankoop van de gepantserde luxewagens nodig. "Brussel en België zijn een gaststad en een gastland voor verschillende Europese en internationale evenementen. De federale politie heeft daar ook haar verantwoordelijkheid op het vlak van beveiliging." 

"De aankoop heeft inderdaad een bepaalde kostprijs. Maar er zijn dan ook specifieke veiligheidseisen aan verbonden, niet enkel voor de veiligheid van de regeringsleiders, maar ook voor die van ons eigen personeel."

press photo, do not use for advertising purposes

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen