Videospeler inladen...

Chaos en geweld aan Venezolaanse grens: 2 doden en bijna 300 gewonden 

Aan de grens tussen Venezuela en Brazilië zijn bij schermutselingen twee doden gevallen. Ook in het Venezolaanse grensstadje Ureña zijn rellen uitgebroken. De ordetroepen gebruiken traangas om burgers uiteen te drijven die boos zijn omdat de grens met Colombia is gesloten. Venezuela heeft de grens met Colombia afgesloten om te verhinderen dat oppositieleider Juan Guaidó hulpgoederen het land binnenloodst. Bij rellen aan de Venezolaanse grens zijn er in totaal bijna 300 gewonden gevallen, de meerderheid Venezolanen.

De Venezolaanse Nationale Garde probeerde eerder vandaag burgers uiteen te drijven die woedend zijn omdat de grens met Colombia gesloten is. Veel Venezolanen steken de grens over om in de Colombiaanse stad Cúcuta te gaan werken.

Op de bruggen aan de grens wordt de toestand alsmaar chaotischer. Tegenstanders van de Venezolaanse president Nicolas Maduro proberen vanuit Colombia de grens over te steken, richting Ureña. Ze worden tegengehouden door Venezolaanse soldaten, die rubberkogels en traangas gebruiken. Op een van de bruggen is een vrachtwagen met hulpgoederen in brand gevlogen. Jongeren probeerden nog zoveel mogelijk hulpgoederen te redden. Bij alle rellen aan de grens tussen Venezuela en Colombia zijn volgens de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo bijna 300 gewonden gevallen, vooral Venezolanen.

Volgens Maduro is de grens gesloten om te verhinderen dat oppositieleider Juan Guaidó hulpgoederen uit onder meer de Verenigde Staten het land binnenloodst. Volgens Guaidó is die humanitaire hulp broodnodig omdat in Venezuela een tekort aan vanalles heerst. Het regime van Maduro beschouwt die humanitaire noodhulp als dekmantel van de oppositie voor een poging om de macht te grijpen. Maduro heeft intussen de diplomatieke banden met Colombia verbroken. Colombiaanse diplomaten moeten Venezuela verlaten. 

Guaidó, die zichzelf heeft uitgeroepen tot interimpresident, is erin geslaagd om in Colombia te raken, ondanks een reisverbod. Hij is gesignaleerd aan een van de grensbruggen in Cúcuta, in het gezelschap van de Colombiaanse president Ivan Duque. Hij heeft de Venezolaanse militairen  opgeroepen om de vrachtwagens met noodhulp door te laten. 

Intussen hebben 11 soldaten van de Venezolaanse Nationale Garde en 2 politieagenten hun post verlaten. Ze zijn de grens overgestoken en hebben zich overgegeven aan de Colombiaanse autoriteiten. 

Onze landgenoot Peter Delvaux bevindt zich in Colombia in het grensgebied met Venezuela. In "Het Journaal" gaf hij uitleg over de toestand ter plaatse:

Videospeler inladen...

Rellen aan Venezolaans-Braziliaanse grens

In het grensstadje Santa Elena de Urairen, aan de grens met Brazilië, zijn zeker twee doden gevallen bij rellen tussen politie en betogers over de invoer van humanitaire hulp. Die grenspost was al sinds gisteren gesloten door de Venezolaanse overheid. 

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn tienduizenden Venezolanen de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan Maduro. Die is helemaal niet van plan om op te stappen. 

Betoging in Brussel

In Brussel hebben vanmiddag een honderdtal mensen betoogd tegen het regime van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Ze steunen opposant Juan Gaidó en roepen de internationale gemeenschap op hem als president te erkennen. Volgens de Brusselse politie is de betoging zonder incidenten verlopen.

Bekijk hieronder enkele foto's van de relletjes in Ureña:

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen