Werknemers Microsoft in opstand tegen eigen bedrijf: "Gebruik hololens niet voor oorlog"

Minstens 50 werknemers van Microsoft vragen hun bedrijf een omstreden contract te verbreken met het Amerikaanse leger. Volgens dat contract zou Microsoft 100.000 zogenoemde hololenzen leveren. Maar de hololens is niet gemaakt om oorlog mee te voeren, zeggen de werknemers.

De hololens is een bril die gebruik maakt van augmented reality-technologie. Dat betekent dat je er meer mee ziet dan er in werkelijkheid is. Op de glazen kun je bijvoorbeeld voorwerpen (of mensen) projecteren die er niet zijn, maar die zich in je gezichtsveld vermengen met de echte wereld. De technologie wordt tot nu toe onder meer gebruikt door architecten en chirurgen (zie artikel hiernaast). Maar als het van de bazen van Microsoft afhangt, zullen ook Amerikaanse soldaten ermee uitgerust worden.    

Miljoenencontract

In november vorig jaar heeft Microsoft met het Amerikaanse leger namelijk een miljoenencontract afgesloten voor de ontwikkeling en levering van 100.000 hololenzen. In een persverklaring zei het bedrijf dat de hololens soldaten zal helpen om situaties beter te beoordelen en juiste beslissingen te nemen.  De Amerikaanse regering omschreef de hololens letterlijk als een technologie "die de dodelijke trefkracht (van ons leger) vergroot omdat ze ons in staat stelt sneller toe te slaan dan de vijand."  

Lees voort onder de foto.

Een chirurg met een hololens op z'n hoofd

Vorig jaar al hadden werknemers vragen bij de contacten die Microsoft onderhoudt met het Amerikaanse leger. Zo probeerde hun bedrijf bijvoorbeeld eerder al een contract binnen te halen voor de levering van geavanceerde software voor de "Joint Enterprise Defensive Infrastructure", een netwerk van computers voor militaire doeleinden. Werknemers met gewetensbezwaren kregen toen te horen dat ze in een andere afdeling van Microsoft konden gaan werken, een afdeling die niet bij het project betrokken was.  

"Oorlogsprofiteurs"

Maar de onvrede over de levering van hololenzen aan het Amerikaanse leger zit blijkbaar dieper. Zo hebben meer dan 50 werknemers van Microsoft een brief ondertekend waarin ze hun bedrijf oproepen het contract te verbreken, en op te houden met wapentechnologieën te onwikkelen.  

Volgens de BBC die de brief heeft kunnen inkijken, staat erin vermeld dat heel wat ingenieurs die aan de hololens hebben meegewerkt zich bedrogen voelen. "(Zij) geloofden dat ze architecten en ingenieurs zouden helpen om gebouwen en wagens te ontwerpen, dat ze mensen zouden aanleren hoe ze een operatie moeten uitvoeren of piano moeten spelen (...). Zij zien zich nu afgebeeld als oorlogsprofiteurs."   

Meest gelezen