Video player inladen...

Zo'n 10.000 mensen op klimaatmars in Gent

In het centrum van Gent hebben zo'n 10.000 mensen deelgenomen aan een klimaatmars. De betoging was een initiatief van Greenpeace Gent, maar verschillende andere organisaties hebben zich erbij aangesloten.

De mars vertrok aan het Sint-Pietersplein en eindigde onder de stadshal, waar verschillende speeches werden gehouden. De politie heeft het over zo'n 10.000 deelnemers, aanvankelijk had de organisatie op 5.000 manifestanten gerekend. Opvallend veel gezinnen met kinderen waren naar het stadscentrum afgezakt. 

"Rise for Climate" is een initiatief van onder meer Greenpeace Gent, dat voor de klimaatmars de handen in elkaar slaat met zowat 20 middenveldorganisaties, waaronder ook 11.11.11, Natuurpunt en Hart boven Hard. Dat collectief pleit voor een duurzame transitie met aandacht voor mensen die het financieel moeilijk hebben en vluchtelingen.

 De delegatie van de partij Groen viel op in de massa met een hoop vlaggen. "In deze stad hebben we met het circulatieplan veel verbetering gerealiseerd in levens- en luchtkwaliteit. Het is logisch dat we deze boodschap ondersteunen", zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. "We moeten dit blijven volhouden tot de boodschap begrepen is."De groene Gentse schepen Filip Watteeuw is fier dat de mars in zijn stad plaatsvindt. "Gent heeft sterk ingezet op klimaatbeleid", zegt hij. 

Vorige donderdag kwamen in Gent nog zo'n 3.000 studenten op straat voor een klimaatmars in het kader van de "klimaatspijbelaars".

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...