Videospeler inladen...

Miljoenen Cubanen spreken zich uit over nieuwe grondwet

Meer dan acht miljoen Cubanen kunnen vandaag naar de stembus trekken om zich uit te spreken over een nieuwe grondwet. Het referendum wordt vooral een test om te zien of het communistische systeem overeind blijft.

Het parlement in Cuba zette eind december 2018 met een grote meerderheid het licht op groen voor de nieuwe grondwet, die de huidige grondwet van 1976 moet vervangen. De Cubaanse grondwet werd ook al in 1992 en 2002 herzien. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe grondwet gaat over het communisme. Cuba zal het streven naar een communistische maatschappij opnemen in de grondwet. 

De hervorming van de Cubaanse grondwet heeft verschillende maanden aangesleept, omdat de wetteksten herhaaldelijk werden gewijzigd. Onder meer een passage die het homohuwelijk mogelijk maakte, heeft ophef veroorzaakt en is uiteindelijk geschrapt. Privébezit wordt in de nieuwe grondwet toegestaan en het bestaan van de vrije markt wordt erkend. In de vernieuwde grondwet worden ook buitenlandse investeringen op Cuba als "noodzakelijk" bestempeld.

Bekijk  hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen