Videospeler inladen...

MO*-journalist Arne Gillis: "Venezolanen op de vlucht zijn zo wanhopig dat ze hun haar verkopen"

Dagelijks proberen duizenden Venezolanen hun land te ontvluchten, op zoek naar een beter leven. Journalist Arne Gillis verbleef voor MO*-magazine een tijdlang aan de Venezolaans-Colombiaanse grens, waar hij naar eigen zeggen absurde taferelen heeft gezien. "Het contrast tussen beide kanten van de grens is enorm groot: in Venezuela regeert de tristesse, aan Colombiaanse kant is dan weer letterlijk alles te koop", vertelt hij in "De ochtend". 

"In de periode dat ik in de grensregio verbleef, passeerden er gemiddeld 35.000 vluchtelingen per dag vanuit Venezuela richting Colombia. Het contrast tussen beide landen, daar vlak bij de grens, is enorm groot. Aan Colombiaanse kant is de stad Cúcuta een typische chaotische stad waar kapitalisme regeert en waar letterlijk alles te koop is", zegt hij.

"Veel vluchtelingen die in Colombia aankomen, hebben nauwelijks middelen of bezittingen. Er worden bij de grens daarom allerlei handeltjes opgezet, waar mensen hun telefoon kunnen verkopen, of het beetje goud of zilver dat ze bij zich hebben. Of zelfs hun haar, omdat ze zo wanhopig zijn. Daarvan worden dan pruiken gemaakt."

Een heel ander beeld ziet Gillis aan de Venezolaanse kant van de grens. "In San Antonio del Táchira heerst de tristesse. Het vuilnis ligt bij hopen op straat. En de meeste winkels blijven dicht, simpelweg omdat er geen producten meer zijn om te verhandelen."

In Colombia worden allerlei handeltjes opgezet, waar de weinige bezittingen van de Venezolanen op de vlucht worden opgekocht.

Dagelijks proberen duizenden Venezolanen hun land te verlaten, maar het wordt steeds moeilijker om dat legaal te doen. "Je hebt daarvoor een geldig paspoort nodig. Maar het materiaal om een paspoort mee te maken, zou volgens het regime op zijn, wat een vreemde situatie creëert. Voor wie geld op tafel kan leggen, is er wel een illegale spoedprocedure mogelijk. Voor een vals paspoort betaal je via dat circuit tot 1.000 dollar."

Het alternatief is om de grens illegaal over te steken. "Tegenover de zeven legale grensposten zijn er honderden illegale vluchtpaden, vaak dwars door de jungle of een rivier."

Wie momenteel het meeste steun geniet bij de bevolking - huidig president Maduro of zelfverklaard interim-president Guaido - is volgens Gillis moeilijk te zeggen. "Op het moment dat ik in Venezuela verbleef, was Guaido als politiek figuur nog vrij onbekend. Ik heb veel mensen gesproken die overtuigd tegen Maduro waren. Vooral in de hoofdstad Caracas komen er nog mensen op straat die wel openlijk hun steun betuigen aan hun president. Maar die manifestaties pro Maduro zijn vrij klein en marginaal. Veel mensen gaan zelfs openlijk hun afkeer tegenover hem uiten." 

Beluister hier het integrale gesprek met Arne Gillis in "De ochtend":

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen