Archiefbeeld: Trumps voormalige campagnebaas Paul Manafort (69).
Associated Press

Speciaal aanklager Robert Mueller vernietigend voor ex-campagnebaas van Trump: "Geharde" en "brutale" crimineel

Paul Manafort, de voormalige campagnedirecteur van Amerikaans president Trump, heeft meer dan tien jaar lang "schaamteloos" misdrijven begaan en is dat blijven doen nadat hij in 2017 werd aangeklaagd. Dat staat te lezen in een gerechtelijk document van speciaal aanklager Robert Mueller, die het onderzoek leidt naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Als het van Mueller afhangt, hangt Manafort een zware celstraf boven het hoofd.

Fiscale fraude, witwassen, obstructie van justitie, bankfraude, schending van de lobbywet: de misdrijven van de 69-jarige Paul Manafort waren "brutaal" en "schaamteloos" en bleven zelfs nog een jaar lang aanhouden nadat hij in 2017 was aangeklaagd. Dat schrijft speciaal aanklager Robert Mueller over de voormalige campagnebaas van Trump, in een gerechtelijk document. Zo was er een poging om getuigen te beïnvloeden. Hij beloog de FBI, de procureur en justitie.

Manafort had eerst aangegeven dat hij wou samenwerken met het gerecht. Maar uiteindelijk zou hij beschuldigd worden van leugens. Zo zou hij geen open kaart hebben gespeeld over zijn contacten in 2016 en 2017 met Konstantin Kilimnik, een ex-partner, die gelinkt is met de Russische inlichtingendiensten.

De straf voor Manafort moet een voorbeeld stellen en anderen afschrikken om vergelijkbare feiten te plegen

Manafort pleit schuldig aan verschillende feiten die hem ten laste worden gelegd, en moet op 13 maart een straf krijgen. Het memorandum van het bureau van Mueller, dat gericht is aan de rechter die de zaak behandelt, eist dat dat een zware straf wordt, die bovenop de straf moet komen die Manafort nog moet krijgen in een andere grote fraudezaak. Die straf moet ook een voorbeeld stellen en anderen afschrikken om vergelijkbare feiten te plegen.

Archiefbeeld: speciaal aanklager Robert Mueller.
Associated Press

En de Russen?

Voor de duidelijkheid: alle feiten waarvan Manafort tot dusver is beschuldigd, gaan over zijn voormalige lobbywerk in Oekraïne, financiële fraude en zijn leugens tegenover het gerecht. Voor eventuele criminele feiten die te maken hebben met de presidentsverkiezingen van 2016 is Manafort vooralsnog niet aangeklaagd.

Mueller onderzoekt namelijk ook of er links waren tussen Trumps campagneteam en de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, die er volgens de onderzoekers op gericht was om Trump te helpen. Zo werden tijdens de kiesstrijd gehackte e-mails van vooraanstaande Democraten gelekt en werd er een doorgedreven desinformatiecampagne op poten gezet. Tot dusver zijn voor die feiten enkel Russen aangeklaagd.

Meest gelezen