Videospeler inladen...

Voorvechter kernenergie Michael Shellenberger: "België heeft 3 nieuwe kernreactoren nodig"

"De enige landen die de CO2-uitstoot van hun energiebronnen hebben doen dalen, Frankrijk en Zweden, deden dat met kernenergie." Dat zegt Michael Shellenberger, de Amerikaanse pleitbezorger van kernenergie, in "De zevende dag". Gisteren was Shellenberger te gast op een N-VA-studiedag over energie en ecologie.

Van het "ecorealisme" en "ecomodernisme" dat N-VA vandaag predikt, is de Amerikaan Michael Shellenberger zowat de grondlegger. Het hoefde dan ook niet te verbazen dat hij gisteren de belangrijkste spreker was op de studiedag van N-VA over energie en ecologie. 

Shellenberger beschouwt zichzelf als een groene jongen, maar dan wel een die intussen een heuse profeet voor kernenergie is geworden. Dat hij door de groene beweging soms wordt verketterd als iemand die de klimaatopwarming ontkent, maakt hem dan ook boos. "Dat is een leugen die verspreid wordt door tegenstanders van kernenergie."

"Schonere energie"

Waarom dan kernenergie? Dat legde hij vanochtend ook uit in "De zevende dag". "Het idee van ecomodernisme is dat we onze omgeving beter beschermen door minder te gebruiken van de natuur. We verhuizen naar steden, we produceren meer eten op minder land, we kunnen meer energie produceren met minder vervuiling. Kernenergie maakt daar deel van uit."

Want in zijn ogen is kernenergie de enige energiebron die echt schoon is. "De enige landen die de CO2-uitstoot van hun energiebronnen hebben doen dalen, Frankrijk en Zweden, deden dat met kernenergie", stelt hij.

Met hernieuwbare energiebronnen lukt dat niet, zegt Shellenberger, omdat die geen betrouwbare stroom aan elektriciteit leveren. "Elke keer er een kerncentrale sluit, moet die energieproductie bijna volledig worden overgenomen door fossiele brandstoffen en stijgt de uitstoot van broeikasgassen." 

Geen gascentrales

Of vertaald naar de Belgische situatie: "België haalt ongeveer de helft van zijn elektriciteit uit kernenergie. Als België zijn kerncentrales wil vervangen, moet het dat bijna volledig doen met gascentrales. De emissies zouden stijgen, te vergelijken met ongeveer 10 miljoen extra wagens op de weg."

Volgens hem zegt de vergelijking tussen Duitsland en Frankrijk alles. "Duitsland spendeert tegen 2025 580 miljard dollar aan zijn transitie naar hernieuwbare energie. De CO2-uitstoot is er vlak sinds 2009. Frankrijk haalt ruim 88 procent van zijn energie uit schone bronnen (lees: kernenergie, red.), spendeert half zoveel aan energie als Duitsland en produceert maar een tiende van de CO2-uitstoot van Duitsland."

Een kerncentrale is net een machine. Je vervangt de oude onderdelen door nieuwe

Michael Shellenberger, "ecomodernist" en pleitbezorger voor kernenergie

Dus is de oplossing volgens hem eenvoudig: "Als je je CO2-uitstoot wil doen dalen met Franse of Zweedse niveaus, heb je drie nieuwe kernreactoren nodig." Het argument dat dat duur is, gaat in zijn ogen niet op. "Het economische model van kernenergie is vrij eenvoudig: je standaardiseert. Je bouwt dezelfde reactor opnieuw en opnieuw. Toen Frankrijk dat deed, daalden de prijzen."

En eenmaal er een kerncentrale staat, kan je die gewoon blijven onderhouden, legt hij uit. "Dat heeft België gedaan, ondanks alle angstzaaierij. Je kunt die centrales onderhouden voor 60 tot 80 jaar. Het is net een machine. Je vervangt de oude onderdelen door nieuwe."

"Afval is afgeschermd"

En wat dan met het kernafval? Dat blijft voor tienduizenden jaren bestaan. Ook daarop heeft Shellenberger zijn repliek klaar. "Kernafval is het enige afval van elektriciteitsproductie dat afgeschermd blijft en nooit in de omgeving terechtkomt. Het afval van de verbranding fossiele brandstoffen en biomassa doodt 7 miljoen mensen per jaar, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, in de vorm van luchtvervuiling."

Het afval van een reactor heeft nog nooit iemand pijn gedaan

Michael Shellenberger, "ecomodernist" en pleitbezorger voor kernenergie

En ook zonnepanelen leveren gevaarlijk afval op, zegt hij. "Zonnepanelen worden elektronisch afval na hun levensduur van 20 à 25 jaar. Het lood, cadmium en chroom worden nauwelijks gerecycleerd, omdat dat te veel energie vereist. Daarom worden zonnepanelen naar arme landen verstuurd, waar ze vaak stukgeslagen worden en waar arme mensen het giftige stof van die zware metalen inademen."

Shellenberg durft zelfs nog een stapje verder gaan: "Kernenergie redt levens, want het voorkomt dat giftige vervuiling in de lucht terechtkomt. Het afval van een reactor heeft nog nooit iemand pijn gedaan."

Bekijk hieronder het volledige interview in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen