Videospeler inladen...

VS-minister Mike Pompeo: "Venezolanen zorgen ervoor dat dagen Maduro geteld zijn"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is er zeker van dat de dagen van de Venezolaanse president Nicolas Maduro geteld zijn. Hij heeft dat gezegd aan de Amerikaanse nieuwszender CNN, een dag na de zware rellen aan enkele Venezolaanse grensposten. Daarbij zijn 2 doden en zo'n 300 gewonden gevallen.

"Hoe lang het precies gaat duren, is moeilijk te zeggen. Maar ik ben  er zeker van dat het Venezolaanse volk ervoor zal zorgen dat de dagen van Maduro geteld zijn", aldus Pompeo. Hij laat hiermee verstaan dat de Verenigde Staten niet direct van plan zijn om militair tussenbeide te komen. Nochtans had president Donald Trump zich eerder wel al in die zin uitgelaten.  

Ik ben  er zeker van dat het Venezolaanse volk ervoor zal zorgen dat de dagen van Maduro geteld zijn

VS-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo

Gisteren zijn er 2 doden en zo'n 300 gewonden gevallen bij rellen tussen burgers en Venezolaanse ordetroepen. Die probeerden te verhinderen dat vrachtwagens met hulpgoederen vanuit Colombia en Brazilië Venezuela zouden binnenrijden, en lijken daar ook in te zijn geslaagd. De humanitaire hulp is een initiatief van oppositieleider Juan Guaidó, die zegt dat er aan van alles een tekort is in het land. President Nicolas Maduro ontkent dat en beschouwt de humanitaire hulp als dekmantel voor pogingen om zijn bewind omver te werpen.

Juan Guaidó, die zichzelf tot interim-president heeft uitgeroepen, vindt dat Maduro moet opstappen. Hij roept andere landen om "alle mogelijke middelen" te gebruiken om Maduro af te zetten. Gisteren probeerde hij met zogenoemde vrijwilligers hulpgoederen het land binnen te krijgen vanuit Colombia en Brazilië, maar dat is dus niet gelukt.

Volgens de Colombiaanse migratiedienst zijn gisteren wel 104 Venezolaanse soldaten gedeserteerd en naar Colombia gevlucht.

Wij roepen de internationale gemeenschap op om samen met ons te ijveren voor de bevrijding van Venezuela

Ministerie Buitenlandse Zaken Brazilië

Brazilië spreekt forse taal. "Wij roepen de internationale gemeenschap, meer bepaald die landen die Juan Guaidó nog niet als interim-president hebben erkend, op om samen met ons te ijveren voor de bevrijding van Venezuela", luidt een mededeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Brazilië is de economische grootmacht van de regio en was vroeger een bondgenoot van Venezuela. Sinds de verkiezing van de extreemrechtse Jaïr Bolsonaro tot president, in oktober vorig jaar, is de houding van Brasilia veranderd.

De Europese Unie heeft het geweld van gisteren veroordeeld. "Wij verwerpen de inzet van gewapende groepen om burgers en verkozenen te intimideren die hulpgoederen proberen te verdelen", aldus Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat schieten met scherp op betogers in strijd is met het internationaal recht.

Peter Delvaux: "Je voelt de spanning hier heel hard hangen"

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen