Videospeler inladen...

Wereldcongres over afval van start in Antwerpen: "Ruim helft van CO2-uitstoot gelinkt aan materialen en afval"

Meer dan helft van de wereldwijde CO2-uitstoot is gelinkt aan hoe we producten ontwerpen, aan welke grondstoffen en materialen we daarvoor gebruiken en aan het afval dat we produceren. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat wordt voorgesteld op het vierdaagse World Resources Forum dat vandaag van start gaat in Antwerpen. "Als we onze CO2-uitstoot willen verminderen, zullen we daar dus ook naar moeten kijken."

Wetenschappers, bedrijven en beleidsmakers uit 60 landen blazen vanaf vandaag de komende vier dagen verzamelen in Antwerpen. Op het World Resources Forum, dat mee georganiseerd wordt door de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM, bespreken ze hoe ze grondstoffen, materialen en afval best beheren.

De term die daar ongetwijfeld tig keren zal vallen is "circulaire economie". "Dat is het maatschappelijke model dat erop gericht is om zoveel mogelijk kringlopen van materialen te sluiten", legt Jan Verheyen, de woordvoerder van OVAM uit in "De markt" op Eén en in "De ochtend" op Radio 1.

"Als je dat kunt doen, heb je minder natuurlijke grondstoffen nodig en dat is beter voor het milieu. Er kan veel opnieuw worden ingezet, maar 100 procent recyclage is helaas niet altijd mogelijk. Daarom omvat de circulaire economie ook de levensduurverlenging van producten, hergebruik en zelfs het vervangen van een product door een dienst."

Bekijk hier het item over het World Resources Forum in "De markt" op Eén:

Videospeler inladen...

Voetafdruk verkleinen

Die circulaire economie moet onze "materialenvoetafdruk" verkleinen, zegt Verheyen. "We publiceren namelijk ook een rapport, gebaseerd op verschillende onderzoeken, dat aantoont dat meer dan de helft van onze CO2-uitstoot te maken heeft met afval, producten en materialen en hoe we daar mee omgaan."

We moeten naar de hele keten kijken, van bij het ontwerp van een product tot aan de afvalfase

Jan Verheyen, woordvoerder van OVAM

"Al die producten hebben niet alleen een afvalfase, er zijn ook grondstoffen ontgonnen, er is een productiefase aan voorafgegaan en er is een distributieketen die ervoor zorgt dat die producten in de winkel geraken", legt Verheyen uit. "Al die aspecten hebben een impact op het leefmilieu. Dus we moeten naar de hele keten kijken, van bij het ontwerp van een product tot aan de afvalfase."

Herbeluister hier het gesprek met Jan Verheyen van OVAM in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen