Jan de Groen

"Jopie Dopie" - de getuigenis van een Europese bokskampioen die drugscrimineel werd: “Ik verdiende 25.000 euro per uur”

Hij werd vroeger wel eens "Jopie Dopie" genoemd, maar zijn echte naam is Joop Gottmers. Een ex-drugscrimineel die twintig jaar geleden aan de top stond van het Nederlandse drugsmilieu en ver daarbuiten. Nu heeft hij zijn celstraf uitgezeten en het criminele drugsmilieu de rug toegekeerd. "Ik snap niet dat ik dit allemaal overleefd heb."

U kan het zich misschien nog herinneren: begin dit jaar trof de politie drie dodelijke slachtoffers aan in een illegaal drugslaboratorium in het Limburgse Hechtel-Eksel, vlak aan de Nederlandse grens. Opvallend, want het is de eerste keer dat er in ons land doden zijn gevallen door de giftige dampen in een lab. Maar het is lang niet het enige criminele lab. Vorige week nog werd in Zutendaal een ander drugslab ontdekt waar synthetische drugs werden aangemaakt. Het vijfde al dit jaar. 

En dat valt eigenlijk niet te verbazen. Zowel België als Nederland zijn wereldleverancier als het aankomt op synthetische drugs, zoals xtc of amfetamines. Die chemische drugs worden geproduceerd in illegaal opgerichte laboratoria, bijvoorbeeld in afgelegen loodsen of vroegere boerderijen. 

Iemand die werkelijk alles afweet van die duistere wereld is Joop Gottmers. De 55-jarige Nederlander heeft in zijn vorige leven als zware drugscrimineel zelf in een drugslab gewerkt om amfetamines te produceren en te verkopen tegen woekerprijzen. Nochtans had Gottmers eerst niets met drugs te maken. De toenmalige twintiger was Europees kampioen boksen in de klasse tot 75 kilo. Een extreme sportieveling dus die zelfs geen cafeïne dronk. Maar in die bokswereld werd hij gerekruteerd door drugscriminelen.

"We hadden met twee een drugslab gebouwd in een oude boerderij, met aan de buitenkant voederbakken die dienst deden als filters om de lucht af te voeren", vertelt hij ons in een gesprek bij hem thuis. "Meer mensen heb je ook niet nodig: hoe meer mensen erbij betrokken zijn, hoe groter de kans is om gepakt te worden. En het moest natuurlijk allemaal in het diepste geheim gebeuren. Zo stonden alle producten die we illegaal verkregen hadden om amfetamines te maken achter een dubbele wand: het zwavelzuur, het zoutzuur, ..."

Joop Gottmers

En als u dacht dat die gevaarlijke productie uiterst professioneel verliep, dan denkt u best nog maar eens na. Gottmers zelf ontsnapte in zo'n lab ternauwernood aan de dood. "We moesten alles zelf doen en dat was levensgevaarlijk. Zo hadden we eens haast, waardoor we geen tijd hadden om een product te laten afkoelen. Daarom deden we het té warm bij een ander product en dat veroorzaakte een explosie. We zagen enkel nog rook. En toen ik buiten ging kijken, zag ik dat de afzuigers alle rook aan het afvoeren waren. Het leek wel of heel het dorp in de fik stond. Dus ik zei: "Wegwezen" en we stapten in de auto en waren pleite."

We deden alles zelf en dat was levensgevaarlijk. Zo hadden we eens een explosie, waardoor het leek alsof het hele dorp in de fik stond. Ik zei meteen: "Wegwezen!"

Joop Gottmers, ex-drugscrimineel

Joop zelf kwam wel amper in het lab. Enkel als er calamiteiten waren. "Dan kwam ik in het midden van de nacht en haalde ik mijn telefoon uit elkaar."

De reden? Jopie Dopie was al veel te bekend in de wereld en stond niet onderaan, maar bovenaan de ladder. "Op mijn hoogtepunt verdiende ik 50.000 gulden, of zo'n 25.000 euro, per uur. Wij hadden dan ook klanten die overal vandaan kwamen: Nederland, België, Scandinavië, het Oostblok,... En wij verkochten aan hen zo'n 20 à 40 kilogram drugs per dag."

1 kilogram xtc = 10 à 20 kilo chemisch drugsafval

De productie van al die pillen brengt ook duizenden tonnen chemisch drugsafval met zich mee. Ter verduidelijking: één kilogram xtc zorgt voor tien tot twintig kilogram gevaarlijk drugsafval. Afval dat criminelen zo snel mogelijk geloosd dienen te krijgen. "We hebben ons afval vaak over de brug gegooid, het water in", getuigt Joop. "Maar daar komt wel wat bij kijken: er mag geen haartje voor DNA-onderzoek aanzitten, ook geen vingerafdrukken. Uiteindelijk hadden we mensen plat in het vuilverwerkingsbedrijf, waar het verbrand werd."

2018 was op het vlak van stortplaatsen van drugsafval een recordjaar: in België werden in totaal maar liefst 43 stortplaatsen ontdekt. Als we inzoomen op Limburg, stoten we op een recordhoeveelheid van 95 ton -aangetroffen - afval. Het gaat om gevaarlijk chemisch afval dat zware brandwonden kan veroorzaken. Daarom komt het NICC, het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek, steeds de laboratoria mee ontmantelen en stalen van het afval nemen.

Maar dat drugshoofdstuk is intussen helemaal verleden tijd voor Joop. Hij zag intussen het licht. "Ik snap nu niet dat mensen drugs gebruiken, zo slecht is het voor je. Maar ik spoot het zelf ook, zelfs door mijn broek heen. Op het einde van mijn verslaving spoot ik soms tot veertig keer per dag in mijn ader. Toen was ik helemaal de weg kwijt. Ik snap niet dat ik dit allemaal overleefd heb. Maar ik geloof nu dat ik niet meer toerekeningsvatbaar was. En het interesseert je ook niet meer, mijn leven was toch niet veel meer waard." 

En wat met al het drugsgeld? Daar heeft hij naar eigen zeggen geen cent meer van over. 

Ik geloof nu dat ik niet meer toerekeningsvatbaar was. En het interesseert je ook niet meer, mijn leven was toch niet veel meer waard.

Joop Gottmers, ex-drugscrimineel

Bekijk de videoreportage op ons YouTubekanaal:

Meest gelezen