AFP or licensors

Algerijnen protesteren tegen vijfde ambtstermijn voor president Bouteflika

In de Algerijnse hoofdstad Algiers zijn betogers al voor de derde dag op rij op straat gekomen om te protesteren tegen de ambities voor een vijfde ambtstermijn van president Abdelaziz Bouteflika. Gisteren waren er enkele honderden betogers, terwijl ze vrijdag met tienduizenden de straat op gingen. 

De politie was gisteren in groten getale aanwezig in de straten van Algiers. Er werd traangas gebruikt om de betogers uit elkaar te drijven. Zij kwamen al voor de derde dag op rij op straat, ditmaal met enkele honderden.

Een pak minder dan de dagen voordien, maar zondag is dan ook de eerste dag van de werkweek in Algerije. Er werd gisteren trouwens ook geprotesteerd in de Franse hoofdstad Parijs, waar een grote Algerijnse gemeenschap woont.

Betogers halen een portret van Bouteflika neer in Algiers.
AFP or licensors

Het zwaartepunt van het protest in Algerije lag vrijdag. Die dag kwamen tienduizenden mensen op straat in de hoofdstad Algiers en ook in andere steden, hoewel manifestaties strikt verboden zijn. Tot de betoging was begin deze maand opgeroepen via de sociale media, uit ongenoegen over de aankondiging van president Abdelaziz Bouteflika dat hij een gooi doet naar een vijfde ambtstermijn bij de presidentsverkiezingen van 18 april. 

Te verzwakt om te regeren?

Bouteflika is sinds 1999 aan de macht, maar verschijnt nog weinig in het openbaar sinds hij zes jaar geleden werd getroffen door een beroerte. Ook de aankondiging van zijn ambitie voor een vijfde ambtstermijn werd trouwens met een brief gedaan. De 81-jarige president zit in een rolstoel en maakt een verzwakte indruk. 

Volgens de oppositie is er geen bewijs dat de president nog in staat is om te regeren. Bouteflika's adviseurs, onder wie zijn broer Said, hebben de touwtjes in handen, klinkt hun kritiek. Dat de president op dit moment in Genève (Zwitserland) zou zijn voor medisch onderzoek -wat de overheid liet weten- is voor de oppositie een extra bevestiging om te stellen dat Bouteflika niet in staat is om te regeren. 

AFP or licensors

Bouteflika is de enige president in Noord-Afrika die gespaard bleef tijdens de Arabische Lente, die in 2010 startte in buurland Tunesië. Zijn regering damde de protesten in door hervormingen en loonsverhogingen te beloven, die zouden worden gefinancierd door de inkomsten uit olie en gas. Die inkomsten zijn de laatste jaren echter sterk gedaald door de wereldwijde daling van de olieprijzen. Vandaag is meer dan een kwart van de Algerijnen onder 30 jaar werkloos.

Meest gelezen