Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Australische perswaakhond: cartoon Serena Williams is niet racistisch

Een controversiële cartoon van de Amerikaanse tennisster Serena Williams die vorig jaar in de Australische krant The Herald Sun verscheen, is niet racistisch. Dat heeft de Australische perswaakhond geoordeeld na verschillende klachten.

In september publiceerde The Herald Sun een cartoon van Serena Williams na de finale van de US Open, die ze verloor. De Amerikaanse tennisster kreeg toen een woede-uitbarsting, sloeg haar racket kapot en beschuldigde de umpire ervan een leugenaar en een dief te zijn. De cartoon beeldde een stampvoetende Williams af met een grote bos zwart kroeshaar, grote lippen en een brede, platte neus.

Vooral in de VS lokte de cartoon heel wat verontwaardiging uit. De tekening bulkte van de racistische en seksistische stereotypes van Afro-Amerikanen, was de commentaar, en zou bovendien ook de uitbarsting van Serena Williams ridiculiseren. The Herald Sun en tekenaar Mark Knight spraken dat tegen. "Het was een commentaar op haar gedrag", luidde het. "Het had niets te maken met ras of geslacht."

Er kwamen verschillende klachten over de cartoon en dus boog de Australian Press Council, de waakhond die klachten over media onderzoekt, zich over de kwestie. Ook daar is het oordeel dat de cartoon niet racistisch of seksistisch is, al erkent de perswaakhond wel dat de tekening als aanstootgevend ervaren kan worden.

"De meeste klachten handelden over de afbeelding van Williams met grote lippen, een platte brede neus, een wild afro-kapsel dat niet leek op haar kapsel tijdens de wedstrijd, afgebeeld als een aap. Dit stond in contrast met de manier waarop Naomi Osaka (een Haïtiaans-Japanse) afgebeeld werd, als een blanke blondine, zonder opvallende of overdreven fysieke kenmerken", luidt het.

Toch zijn er geen grenzen overschreden. "Serena Williams wordt hier niet afgeschilderd als een aap, veeleer als "spitting the dummy", een niet-racistische karikatuur waarmee veel AustralIërs vertrouwd zijn." "Spitting the dummy", vrij vertaald, "de fopspeen uitspuwen", is een Australische uitdrukking om aan te geven dat iemand boos of geprikkeld reageert in een bepaalde situatie.

AFP or licensors

Meest gelezen