Videospeler inladen...

Beersel wil geen extra inwoners meer: "We willen onze gemeente landelijk houden"

De gemeente Beersel voelt de druk van hoofdstad Brussel, er wijken steeds meer inwoners uit naar de rand rond Brussel. Het gemeentebestuur wil dit tegengaan door hoogbouw te verbieden.

Beersel heeft nu iets meer dan 25.000 inwoners, maar door de bevolkingstoename in Brussel wijken veel mensen uit naar de groene gemeenten in de rand, naar Beersel bijvoorbeeld. Maar burgemeester Hugo Vandaele (CD&V) vindt dat het genoeg geweest is: "We hebben nu de 25.000 inwoners overschreden. Ik denk dat in oppervlakte dat aantal inwoners voldoende is. We wensen Beersel landelijk te houden."

Geen hoogbouw meer

Om het landelijke en groene karakter van de gemeente te behouden, wil de burgemeester hoogbouw in de toekomst verbieden: "We gaan ons maximaal inspannen om hoogbouw tegen te gaan. Hier gaan geen vierde, vijfde of zesde verdiepingen komen. Concreet houden we dat tegen door in onze Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) te voorzien dat hoogbouw niet kan. Het zal een moeilijke opdracht worden."

De burgemeester beseft wel dat er ook een keerzijde is: de woningprijzen in de gemeente zullen door het verbod op hoogbouw stijgen. "De markt van vraag en aanbod is een feit", zegt Vandaele. 

Maximaal twee lagen

De VVSG, de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten, wijst erop dat er al sinds de jaren '70 een reglement bestaat dat het aantal bouwlagen in Beersel en de omliggende gemeenten regelt. "In een verordening uit 1975 is een beperking van het aantal bouwniveaus opgenomen voor de gemeenten Linkebeek, Beersel, Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Dworp en Halle. De beperking gaat uit van maximaal twee bouwniveaus als regel, behalve in bepaalde zones waar meer bouwniveaus mogelijk zijn," klinkt het bij de VVSG. "Een burgemeester kan wel zélf mee beslissen om op een bepaalde plek méér bouwlagen toe te laten als hij dat wil. Dat kan via een RUP, een ruimtelijk uitvoeringsplan. Maar als een burgemeester dat niet wil, dan kan hij zich gewoon beroepen op die regel uit 1975."

Ook in Dilbeek 

De stop op het aantal inwoners is wel een idee dat veld wint. Eind januari lanceerde burgemeester Willy Segers (N-VA) van Dilbeek op onze burgemeestersdag een gelijkaardig plan: "Een muur gaan we niet bouwen en we gaan ook geen afritten sluiten", zei de burgemeester toen. "Wat we wel gaan doen is een halt toeroepen aan verkavelingsprojecten. Nieuwbouw zal bij voorkeur in de centra moeten." Dilbeek is qua inwoners de derde gemeente van Vlaams-Brabant, na Leuven en Vilvoorde. De gemeente heeft momenteel 42.000 inwoners.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen