Videospeler inladen...

Amper 17, maar miljoenen streams op Spotify en nu al op wereldtournee: ontdek rijzende ster Billie Eilish

Wordt de Amerikaanse zangeres Billie Eilish de nieuwe muzieksensatie? Op haar 13e gooit ze haar eerste eigen nummer online. En op haar 17e trekt ze bij de release van haar eerste volwaardige soloplaat meteen op een tournee, die haar vanuit woonplaats Los Angeles tot in Australië en Europa brengt. VRT NWS sprak Billie Eilish vlak voor haar eerste concert in ons land: vanavond staat ze in La Madeleine in Brussel.

Billie Eilish Pirate Baird O’Connell heet ze voluit, maar voor haar artiestennaam beperkt de 17-jarige Amerikaanse zich tot haar eerste twee voornamen. Een doorsnee elektropopprinses is ze allerminst, zo leert ons haar Instagramaccount. Daarop geen voorspelbare en perfecte selfies, glamoureuze outfits of beelden met een gespeeld nonchalante lach. Wel een inkijk in het donkere universum van een meisje met een letterlijk kleurrijk kapsel. Een meisje dat zich bewust toont als stoer en tegendraads.

Billie Eilish wordt niet graag in een vakje gestoken, vertelt ze. "Ik weet niet goed hoe je mijn muziek kan omschrijven. Ik probeer iets te maken wat je niet duidelijk kan definiëren", zegt Eilish. Ze stippelt haar muzikale pad samen uit met haar oudere broer Finneas. "Fantastisch, want hij is altijd mijn beste vriend geweest, en we zijn door muziek nog closer geworden."

Ik heb alles aan het internet te danken, maar tegelijk vind ik dat er irritant veel belang wordt gehecht aan het online gebeuren.

Amper 13 is ze, als ze haar eerste elektronummer "Ocean eyes" op de wereld loslaat, via online platform SoundCloud. Het nummer gaat viraal, en is intussen meer dan 100 miljoen keer gestreamd via Spotify. Niet veel later ondertekent ze een platencontract. "Maar ik heb álles aan het internet te danken. Als een platform als SoundCloud niet had bestaan om mijn muziek te delen, dan was ik er misschien nooit aan begonnen."

Over de muziekindustrie zelf heeft ze geen al te hoge pet op. "Aan alles zijn goede en slechte kanten verbonden. Muziek is niet allemaal glamour, of enkel mooi. Maar het is wat het is: je moet je focussen op het positieve."

Videospeler inladen...

Sociale media zijn voor Eilish ook een mes dat aan twee kanten snijdt. "Het internet is ongelofelijk noodzakelijk, en dat is vreemd. Maar het positieve daaraan is, dat je als artiest heel rechtstreeks kan communiceren met de mensen die jou en je muziek leuk vinden.  Ik vind het vooral leuk als mensen me eerst volgen via Instagram, zonder te weten dat ik muziek maak. Want ik wil een open boek zijn, open voor interpretatie."

Waarover zingt Billie Eilish?

Een open boek zijn: dat weerspiegelt zich ook in persoonlijke en fragiele teksten. Billie Eilish zingt over haar emoties, of dingen waar ze mee worstelt als tiener. Duistere gedachten bijvoorbeeld, of onzekerheid.  Dat in scherp contrast met de stevige bassen en beats op de achtergrond, en de stoere hiphopinvloeden waar ze graag mee uitpakt in haar dromerige muziek.

"Maar mezelf kwetsbaar opstellen: eigenlijk is dat niet eng. Ik beperk me niet door enkel te schrijven over mijn eigen ervaringen. Dus mensen zullen via mijn muziek nooit volledig weten hoe ik in elkaar zit."

Videospeler inladen...

Deze zomer op Pukkelpop

Billie Eilish keert deze zomer al terug naar ons land, voor een optreden op Pukkelpop. "Nog nooit van gehoord, maar dat vind ik zelf de leukste festivals. Het is altijd mijn doel geweest om op festivals te spelen. Ik ben opgegroeid met die droom, omdat ik als kind vaak naar concerten en festivals ben geweest. (niet toevallig, met een moeder als zangeres, nvdr) Wild in het rond springen, helemaal vooraan staan aan het podium en je amuseren: ik heb zelf al tal van geweldige festivalherinneringen."

Vroeger als kind had ik het gevoel dat ik het gemaakt had als muzikant, als ik op een festival zou spelen. En dat gaat nu gebeuren.

Eind maart komt Eilish' eerste soloplaat "WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?" uit, die ze integraal met haar broer Finneas schreef en maakte, in hun ouderlijk huis in Los Angeles. En dat is nog maar het begin. "Want ik heb veel dromen. Muziek maken, een eigen modelijn, videoclips regisseren. Er zijn nu veel ogen op mij gericht, dat kan ik toch niet zomaar weggooien?"

Videospeler inladen...

Meest gelezen