archiefbeeld Kalmthoutse Heide
© W. Pattyn - creative.belgaimage.be

Brandfase in natuurgebieden verhoogd naar geel, "Voorjaar is uitzonderlijk droog"

In de natuurgebieden van de provincies Antwerpen en Limburg geldt sinds enkele dagen brandfase geel. Dat betekent dat er extra waakzaamheid is voor brandgevaar. "Heel uitzonderlijk is dat niet in februari," zegt het Agentschap voor Natuur en Bos, "maar het vroege lenteweer is natuurlijk wel uitzonderlijk."

Brandfase geel betekent volgens de criteria van het Agentschap Natuur en Bos: "De natuurgebieden beginnen droger te worden waardoor het risico op brand groter wordt. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam." Concreet betekent dat in de provincie Antwerpen ook dat de brandtoren in Kalmthout op risicomomenten bemand wordt.

Volgens Filip Hubin van het Agentschap Natuur en Bos is het niet helemaal uitzonderlijk dat de brandfase zo vroeg op het jaar al verhoogd wordt: "We hebben het zeker nog al meegemaakt. Zelfs tijdens de winter bij vriestemperaturen kan het voorkomen dat we naar geel gaan, omdat er bij lange droogte dan verhoogd brandgevaar is."

Dat brandfase geel nu wordt afgekondigd, heeft uiteraard te maken met het vroege voorjaar: "Het is droog, het grondwater staat laag, de natuur is droog, dat zijn uitzonderlijk omstandigheden. En zeker in de zanderige gebieden van Antwerpen en Limburg is er dan iets meer waakzaamheid geboden. Maar er is absoluut geen groot gevaar op brand."

Meest gelezen