AP2008

Test Aankoop wil strengere normen voor acrylamide in voeding

De consumentenorganisatie Test Aankoop wil dat het gehalte aan acrylamide in voeding in België verder omlaag gaat. Uit een onderzoek bij 80 producten blijkt dat slechts in 4 daarvan de Europese referentiewaarden overschreden worden. Een geruststellend resultaat, maar er zijn redenen genoeg om strengere en afdwingbare normen op te leggen, vindt Test Aankoop.

Acrylamide is een chemische stof die in verschillende soorten voedsel terug te vinden is als een natuurlijk bijproduct van het kookproces. Het hoogste gehalte zit in voedsel met een hoog zetmeelgehalte dat aan een temperatuur hoger dan 120 graden gebakken, geroosterd of gefrituurd is. Denk aan brood, ontbijtgranen, crackers, cakes en koekjes. Maar ook aan (zoete) aardappel en frietjes, en knol- en wortelgroenten zoals pastinaak, biet en raap. En koffie.

Dat er acrylamide in onze voeding zit, is pas sinds 2002 bekend. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de European Food Safety Authority (EFSA) achten de stof "waarschijnlijk kankerverwekkend" voor mensen. Een consensus over wat een "veilige" maximumdosis is, bestaat momenteel nog niet. Voor velen ook de reden waarom we moeten proberen het acrylamidegehalte zo laag mogelijk te houden.

"Dwingende wettelijke limieten"

In april 2018 voerde Europa niet-afdwingbare referentiewaarden in voor diverse categorieën voedingsproducten (chips, frieten, brood, wafels, ontbijtgranen…). Consumentenorganisatie Test Aankoop ging voor 80 producten na hoeveel acrylamide erin zat. De resultaten waren positief:  slechts 4 overschreden de referentiewaarden.

Goed en geruststellend nieuws dus. Maar volgens Test Aankoop zijn de referentiewaarden nogal soepel. Voor elke categorie zijn er aparte waarden, maar die liggen erg hoog. Ze zijn ook niet afdwingbaar, waardoor er geen sanctie is als ze overschreden worden.

Voor Test Aankoop zijn er redenen genoeg om het acrylamidegehalte zo laag mogelijk te houden en om strengere normen op te leggen. De organisatie wil dwingende wettelijke limieten die producenten sterker moet motiveren om de acrylamidegehaltes nog te verlagen. Bovendien zijn er producten waarvoor nog geen referentiewaarden bestaan, ook al bevatten ze dikwijls veel acrylamide, zoals groentechips.

De consumentenorganisatie wijst er ook op dat er aparte normen zijn voor kinderkoekjes. Kinderen zijn een bijzondere risicogroep, maar eten toch ook vaak koeken die niet specifiek op hun doelgroep gericht zijn. Op die manier krijgen ze toch erg snel te hoge waarden binnen.

Aangepast recept

Een van de producenten van koekjes waar de referentiewaarden overschreden werden, heeft na het onderzoek van Test Aankoop hun recept aangepast. Hierdoor zit er nu acht keer minder acrylamide minder in de koekjes dan voordien.

Meest gelezen