Videospeler inladen...

Eerste ballerina op het Arabisch Schiereiland: "Ik moet mijn emoties kunnen uitdrukken"

Alia Al-Neyadi komt uit Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Sinds haar 5 jaar droomt ze ervan om ballerina te worden. In een conservatieve samenleving was dat voor een meisje allesbehalve gemakkelijk. VRT-journalist Majd Khalifeh sprak met haar.

Alia Al-Neyadi toont ons foto's en video's uit haar carrière als ballerina. De 25-jarige vrouw heeft een lange weg afgelegd om zich uiteindelijk te ontplooien tot de allereerste professionele ballerina van haar land, de Verenigde Arabische Emiraten, maar ook van het hele Arabische Schiereiland.

Russische moeder

Vandaag staat Alia aan het roer van een balletschool in Abu Dhabi. Ze krijgt daarvoor de steun van haar Emiratische vader, maar vooral ook van haar Russische moeder, Svetlana Al Neyadi, die vroeger zelf ballerina was.

"Als ik over de afkomst van mijn moeder vertel, reageren de mensen vaak: ah, daarom hou je van ballet. Maar ik mocht van mijn ouders eerst maandenlang andere hobby's proberen. Uiteindelijk koos ik toch voor ballet." Ze koos voor ballet, omdat ze geen empathie voelde bij andere kunsten: "Ik ben iemand die haar emoties wil uitdrukken", klinkt het.

Alia Al-Neyadi in haar balletstudio, Abu Dhabi

Tutu op podium, "abaya" op straat

Achter de hoge torens en moderne shoppingcentra verschuilt zich in de Golfregio nog altijd een bedoeïenencultuur. De lokale wet in de Verenigde Arabische Emiraten legt geen kledingvoorschriften op aan de vrouw. Op straat zien we bijvoorbeeld vrouwen in zwarte abaya's (lange gewaad), maar ook meisjes in strakke broeken en korte rokjes. Die laatsten zijn vaak buitenlandse vrouwen.

Een winkel in Abu Dhabi

Toch kiezen heel wat Emiratische vrouwen, net als in de andere Golflanden, voor de traditionele outfit van zwarte abaya en hoofddoek. Veel mensen kijken verbaasd als Alia in zo'n traditionele kledij zich voorstelt als ballerina: "Wow, hoe kan je een ballerina zijn terwijl je je zo kleedt?", is een vraag die ze vaak krijgt. "Ik zeg hen dat ik deze kleren niet draag als ik op het podium aan het dansen ben. Dit is eerder om te gaan werken of om uit te gaan met mijn vrienden of familie", aldus de ballerina. 

Ali Al-Neyadi op podium in Abu Dhabi

Opgroeien met de droom om ballerina te worden, was allesbehalve gemakkelijk voor Alia: "Toen ik begon, vond men me schattig. Want ik was maar een klein kind", zegt de jonge vrouw. "Maar toen de mensen zagen dat ik het serieus nam en volhield tot ik 13 en 14 jaar was, begonnen ze opmerkingen te geven."

Zo kreeg de danseres kritiek toen ze op veertienjarige leeftijd met een tutu op het podium stond: "Ze gaven opmerkingen als: is dit echt geschikt voor meisjes? Haar arm is toch onbedekt? Haar hoofd ook. Ik probeerde uit te leggen dat de Alia op het podium en de Alia thuis niet dezelfde persoon zijn".

Alia en haar moeder tijdens een balletles

Geen mannelijke balletdansers

Samen met haar moeder begeleidt Alia zowat 150 meisjes van allerlei nationaliteiten om hun balletdroom waar te maken. Jongens zijn nog niet te bekennen in de klas: "In de ogen van de mensen hier is balletdansen niet geschikt voor een man", benadrukt Alia. "Men verwacht van een Emiratische man om zich aan te sluiten bij het leger ofzo. Maar we hopen in de toekomst om jongens aan te trekken. We doen het stap per stap."

(Bekijk hieronder de volledige reportage:)

Videospeler inladen...

Meest gelezen