Werken aan Rogiertunnel van start, verkeershinder mogelijk

Sinds gisteravond zijn de nieuwe werkzaamheden begonnen aan de Rogiertunnel. De werken zullen zeven maanden duren, en zullen verkeershinder veroorzaken. Voorlopig gaat de tunnel enkel 's nachts dicht, maar tijdens de zomer moet het verkeer in beide richtingen door één koker. 

De Rogiertunnel is dringend aan herstelling toe. “De zijwanden en de panelen worden verwijderd, er komt een nieuwe middenwand, de laagspanningskasten in de technische cabines worden hersteld en ook de plafonds worden nagekeken”, zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit.

We willen de Rogiertunnel niet sluiten. We willen net dat mensen de tunnel zo veel mogelijk kunnen gebruiken, en daarvoor zijn een aantal ingrepen écht nodig

Inge Paemen, Brussel Mobiliteit

Vier fasen

Ondanks de grootschalige renovatieplannen verwacht Paemen niet al te veel hinder. “De werken duren tot eind september, maar worden onderverdeeld in vier fasen. De eerste drie maanden, tussen 3 maart en 16 juni wordt de tunnel vooral 's nachts afgesloten, tussen 22 uur en 6 uur. Het is pas vanaf midden juni, niet toevallig tijdens de zomermaanden, dat de tunnelkokers volledig worden afgesloten. Het verkeer moet dan in beide richtingen door één koker. We willen de tunnel niet sluiten, we willen dat de mensen de tunnel zo veel mogelijk kunnen gebruiken, en daarvoor zijn een aantal ingrepen nodig.”

De echte hinder wordt dus pas vanaf de zomermaanden verwacht. Midden juli wordt de tunnelkoker richting Basiliek afgesloten. Ruim een maand later wordt er in de andere richting gewerkt, en gaat de tunnelkoker richting Zuid dicht. Ook tijdens de laatste fase van de werken zal de tunnel in beide richtingen enkel tussen 22 uur en 6 uur worden afgesloten. Paemen benadrukt het belang van de werken om de geplande werken in 2023 vlot te laten verlopen. “Nu gaan we over tot herstellingen die uitgevoerd moeten worden om de tunnel in alle veiligheid te kunnen exploiteren.”

De Rogiertunnel doet al dienst sinds 1957, en het is niet de eerste keer dat ze voor herstellingen onder handen wordt genomen. In februari waren er al problemen met de ventilatie, waardoor de tunnel plots dicht moest, met de nodige hinder tot gevolg. 

Twee Reyerstunnels opnieuw open

Zo'n vijf kilometer verderop wordt er nog gewerkt aan het Reyerscomplex, waarbij de werken ook wat vertragingen opliepen. Ook die werken komen stilaan tot een eind, zegt Paemen. "Eind maart gaan de tunnels van Meiser naar de E40 en van Montgomery naar de E40 open voor het verkeer. Voor de tunnel die van de E40 naar Montgomery gaat, is het nog wachten tot eind mei."

Meest gelezen