Hele dag een piep in uw oor? Nieuwe behandelings­methode "geeft tinnitus-patiënten weer hoop"

De Universiteit van Maastricht heeft een nieuwe behandelingsmethode ontwikkeld voor mensen die lijden aan tinnitus. Volgens de laatste cijfers van UZA Antwerpen heeft twintig procent van de Vlaamse jongeren een permanente piep in de oren. Dit onderzoek kan hen wellicht helpen. Bert Lecomte heeft al zes jaar last van tinnitus en is positief, zegt hij tegen VRT NWS. "Ik ben blij dat er zoveel aandacht is voor dit probleem."

Onderzoekers in Maastricht hebben nu vastgesteld dat het belangrijk is om patiënten juist bloot te stellen aan oorsuizen, om ze te leren er minder gevoelig voor te worden. Rilana Cima is psycholoog en wetenschapper bij de Universiteit van Maastricht en heeft zich beziggehouden met de gespecialiseerde tinnitusbehandeling. "Waar wij achter zijn gekomen, is dat psychische behandelingen beter helpen om tinnitus aan te pakken dan wanneer je audiologie als aanknopingspunt neemt", zegt Cima tegen VRT NWS.

Bert Lecomte is zelf ook tinnitus-patiënt en beheerder van website "De Tuut van Tegenwoordig", waar mensen die last hebben van oorsuizen elkaar om tips kunnen vragen. "Vroeger zeiden we: je moet de piep negeren. Nu leert nieuw onderzoek ons dat je er juist aan blootgesteld moet worden", zegt Lecomte. "Toen ik erachter kwam dat ik aan tinnitus leed, was het heel zwaar. Maar ik ben nu op een punt gekomen dat ik er overdag minder last van heb en meer rust kan vinden. Maar het zal nooit helemaal weggaan."

Hoopvol voor anderen

Lecomte heeft een tijd terug therapie gehad om zijn ademhaling onder controle te krijgen om minder last te hebben van tinnitus. Hij vindt het een goede ontwikkeling dat er veel onderzoek gedaan wordt naar oorsuizen. "Goed onderzoek is hoopvol voor anderen die een constante piep of ruis ervaren. Dit geeft ons dus weer hoop."

Vroeger zeiden we: je moet de piep negeren. Nu leert nieuw onderzoek ons dat je er juist aan blootgesteld moet worden

Tinnitus-patiënt Bert Lecomte

"Nu worden patiënten nog te vaak van het kastje naar de muur gestuurd en wordt vooral gewezen op het audiologische probleem", zegt Cima. "Artsen kijken te vaak naar manieren om de symptomen weg te nemen, terwijl de piep dan alleen maar gevoeliger wordt.”

En dus zetten Cima en haar team straks vooral in op gedragstherapie om het probleem aan te pakken. De psychologische tests in het onderzoek verbeterden de situaties van 80 procent van de tinnituspatiënten. Dat betekent niet dat het probleem direct is opgelost. "De één heeft er meer baat bij dan de ander. We gaan inzetten op een multidisciplinaire behandeling, waarbij bijvoorbeeld lichaamstherapeuten, gedragspsychologen en andere artsen aan het werk gaan."

Langdurig lawaai

Stress kan een oorzaak zijn van tinnitus, maar in die hoedanigheid gaat het vaak vanzelf over. Blootstelling aan langdurig lawaai, door bijvoorbeeld bij een luidspreker te staan, is vaak de grootste boosdoener. 

Psychische behandelingen helpen beter om tinnitus aan te pakken dan wanneer je alleen audiologie als aanknopingspunt neemt

Onderzoeker Rilana Cima

Festivalgangers gaan op den duur wennen aan de sterkte van het geluid, waardoor niet altijd oordopjes worden gedragen. Volgens oorsuizen.be moet altijd gehoorbescherming gedragen worden bij het overschrijden van 85 dB om oorsuizen te voorkomen.

Terugbetalingssystemen

Binnenkort komt er een richtlijn voor Europese landen hoe het probleem gedragsmatig aan te pakken. In Nederland zit het tinnitusonderzoek inmiddels in het standaard zorgpakket. In België is dat anders geregeld, zegt Annick Gilles, hoofd van de tinnituskliniek aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. “In ons land zijn er ook veel terugbetalingssystemen waardoor tinnitus-patiënten tegemoet worden gekomen.”

Volgens Gilles komen de patiënten vaak eerst bij keel-, neus- en oorartsen terecht, die vervolgens worden doorverwezen. "Een patiënt met gehoorproblemen komt veelal eerst bij een KNO-arts terecht. Maar het is uitsluitend geen KNO-gebeuren. Zij sturen de patiënten door naar gespecialiseerde mensen. Wij werken met een multidisciplinair systeem, waarbij op psychologisch, maar ook op bijvoorbeeld fysiotherapeutisch vlak patiënten worden ondersteund."

Meest gelezen