Matt Kenneda/Marvel Studios 2018

Oscars beetje Belgisch, dankzij hoogtechnologische kroon van Queen Ramonda in "Black Panther"

De speciale kroon die Queen Ramonda (Angela Bassett) draagt in de film "Black Panther" is made in Belgium: ze werd bij ons via een hoogstandje in 3D-printing uit poeders tot stand gebracht. "Black Panther" sleepte drie Oscars in de wacht, waaronder een voor Beste Kostuumdesign.  

"De kroon is gemaakt op basis van Selective Laser Sintering (SLS)", vertelt Kristof Sehmke aan onze redactie. Hij verzorgt de communicatie voor Materialise, het Leuvense bedrijf dat de kroon mocht maken. "Je moet het je als volgt voorstellen: je hebt een poederbad met heel fijn poeder, waar door middel van laserlicht bepaalde poederdeeltjes laag per laag gaan verharden (sinteren, nvdr). "

"We spreken over laagjes van een tiende millimeter dik, en zo bouwen we laag per laag. Uiteindelijk komt in die bak met poeder de kroon tot stand. Op het einde van het proces moet je in het poeder de harde voorwerpen gaan zoeken, een beetje zoals een kind in een zandbak."    

Geen beperkingen meer voor designers

Een hoogtechnologisch proces dus, waar achteraf nog een coating kan bijkomen en/of een kleurproces. "Het speciale aan de kroon is ook dat het gaat om hard materiaal in kunststof, maar dat we door het design toch flexibiliteit in het geheel hadden", zegt Sehmke.

Ruth Carter, de lead costume designer van de film, droeg toen ze het beeldje kwam ophalen een speciaal halssieraad, dat ook gemaakt werd door Materialise (zie foto onder, met links ontwerpster Julia Körner)

3D-printing wordt wel vaker gebruikt voor smart fashion (toepassingen van technologie in kledij, nvdr.) "De grote troef is dat je er dingen makkelijk mee kan personaliseren. Soms vragen designers zich af "kan ik dit wel laten maken?" Een designer moet zich daardoor soms aan beperkingen houden, maar met deze technologie kan dat. Het is ideaal voor het maken van complexe designs", zegt Sehmke.  

Matt Kenneda/Marvel Studios 2018

Meest gelezen