Hoe overbevolkt is de Vlaamse rand rond Brussel?

Vanmorgen was burgemeester Hugo Vandaele van Beersel er duidelijk over: "er zijn inwoners genoeg en we wensen onze gemeente groen en landelijk te houden." Maar hoe zit dat in de rest van de Vlaamse rand rond Brussel? Zijn er nog gemeenten die een bordje "VOL" willen zetten aan hun gemeentegrenzen?

Opmerkelijke bevolkingsgroei

Dat er effectief een grote druk op de Vlaamse rand rond Brussel is, bewijzen de bevolkingscijfers. In vijf jaar tijd groeide de bevolking in de rand rond Brussel opvallend sneller (+4,11%) in vergelijking met de rest van Vlaams-Brabant (+3,33%) en het Brussels Gewest (+3,76%). Uitschieters zijn Drogenbos (+10,2%), Machelen (+9,8%) en Vilvoorde (+6,1%).

Groei stagneert

De gemeente Dilbeek liet eerder ook al optekenen dat ze niet verder wilt groeien. In Linkebeek en Wezembeek-Oppem zijn ze al zo ver. Zo steeg de bevolking in Wezembeek-Oppem de jongste jaren amper. Linkebeek zag het aantal inwoners in de jongste vijf jaar zelfs dalen. Volgens burgemeester Yves Ghequière heeft dat te maken met het structuurplan. “Er zijn weinig mogelijkheden om te bouwen. Er blijven gewoon geen bouwgronden over. Bovendien willen we het groene karakter van de gemeente behouden. Wel willen we: oog hebben voor het probleem van de jongeren die in de gemeente willen blijven wonen. Daarvoor kijk ik naar de Vlaamse regering.”

"Privé-bouwgronden voor mensen uit eigen gemeente"

Vlaams Minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) reageert op de bekommernis van verschillende gemeenten. “Ik ben blij dat veel gemeenten hun groene ruimtes willen bewaren. Elke gemeente moet zelf kunnen beslissen hoe dat moet gebeuren. Maar om jongeren in hun eigen gemeente een kans te geven om er te blijven wonen, moeten gemeenten meer mogelijkheden krijgen. Gemeenten moeten kunnen beslissen om bepaalde bouwgronden in privé-eigendom te reserveren voor mensen die een band hebben met die gemeente. Helaas vind ik daarvoor voorlopig geen meerderheid.”

Meest gelezen