Videospeler inladen...

In Antwerpen zijn er voor het eerst meer inwoners met migratieachtergrond dan zonder

De stad Antwerpen heeft een historisch kantelpunt bereikt: voor het eerst zijn er meer inwoners met migratieachtergrond dan zonder. De cijfers zijn vooral beïnvloed door de jongeren. Drie kwart van de nul- tot tienjarigen heeft ouders die niet van Belgische herkomst zijn.

In Antwerpen wonen nu 527.461 Antwerpenaren, een kleine 3.000 meer dan vorig jaar. En dat zal blijven stijgen: de komende  jaren komen er naar verwachting tien- tot dertigduizend Antwerpenaren bij. 

Op dit moment is 49,9 procent van die Antwerpenaren autochtoon. Dat betekent dat meer dan de helft van 't Stad op dit moment allochtoon is (mensen met een andere nationaliteit, genaturaliseerde "nieuwe Belgen" en personen van wie een of beide ouders een andere nationaliteit heeft). De allergrootste groep is van Noord-Afrikaanse herkomst. Ook personen van Aziatische en West-Europese herkomst zijn goed vertegenwoordigd in de statistieken. 

De beweging in Antwerpen heeft veel te maken met de hogere geboortecijfers bij het allochtone gedeelte van de bevolking. Bij kinderen tussen 0 en 10 hebben zij een aandeel van drie kwart in de bevolkingscijfers en in een aantal wijken in Antwerpen ligt dat nog hoger. 

U kunt alle cijfers hier terugvinden.

"Allemaal Antwerpenaren"

Volgens schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (SP.A) is het nu vooral zaak om hier "niet verkrampt" mee om te gaan. "Het gaat over mensen van allerhande gezindte, je kunt er geen lijn in trekken. Het zijn allemaal mensen van wie de dromen in Antwerpen liggen."

Volgens Meeuws hoeft migratie op zich geen onderwerp te zijn. "Al die Antwerpenaren zijn honderd procent Antwerpenaren. Maar geven we ze alle kansen, en grijpen ze die ook?", zo zegt Meeuws in "De ochtend" op Radio 1. 

Er is in elk geval nog werk aan de winkel. "Er is ook nog de vluchtelingenstroom, die mensen komen in groten getale en daar hebben we nog werk aan." Wat hij bedoelt: die mensen moeten de taal leren en ze moeten naar werk begeleid worden. "Zonder inspanningen gaat het niet lukken."

Volgens Meeuws zal er in de toekomst ook beter moeten worden samengewerkt met de rand. Volgens hem zijn burgemeesters daar nu bang dat ook hun gemeenten gaan verkleuren. "Ik hoor dat gemeenten geen tram willen omdat ze bang zijn dat er een foute statistiek aan komt." En zo zegt hij: "Dit gaat niet over migratie. Als je dezelfde grond deelt, dan hoor je erbij."

Dit gaat niet over migratie. Als je dezelfde grond deelt, dan hoor je erbij

Schepen Tom Meeuws (SP.A)

Stadssocioloog: "Antwerpen staat niet bepaald positief tegenover diversiteit"

Is Antwerpen in zijn beleid wel voorbereid op die verschuiving? Volgens professor Stijn Oosterlynck, stadssocioloog aan de Universiteit Antwerpen, is er een ander discours nodig om de verschillende gemeenschappen meer met elkaar te verzoenen. “We hebben uit voorgaand onderzoek geleerd dat men in Antwerpen meer dan negatief staat tegenover diversiteit", verduidelijkt Oosterlynck. "Als je dat met Vlaanderen vergelijkt, dan merk je dat andere grootsteden, zoals Gent of delen van Brussel, anders naar diversiteit kijken.”

“Antwerpen heeft al decennialang een zeer moeilijke verhouding met diversiteit. Dat heeft te maken met de lange schaduw van het Vlaams Blok in Antwerpen, waardoor het moeilijk is voor politici om positief of constructief over diversiteit te spreken.  Dat betekent dus dat Antwerpen zeer dringend een meer constructief discours over diversiteit moet voeren”, besluit Oosterlynck. 

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen