Videospeler inladen...

Antwerpse schepen Jinnih Beels: "De ene Antwerpenaar is niet meer Antwerpenaar dan de andere"

Antwerps SP.A-schepen van Integratie en Inburgering Jinnih Beels reageerde in “Terzake” op het nieuws dat er voor het eerst meer Antwerpenaren van allochtone dan van autochtone origine zijn. Ze begrijpt de angst die daaruit kan voortvloeien bij de autochtonen, maar tegelijk houdt ze een pleidooi tegen hokjesdenken: “De ene Antwerpenaar is niet meer Antwerpenaar dan de andere.”

Eerste vaststelling van Jinnih Beels: het nieuws van vandaag is geen nieuws: “Antwerpen is al jaren een stad waar de meerderheid bestaat uit minderheden. Er zijn 170 nationaliteiten.”

Beels hekelde ook het doemscenario dat Filip De Winter van Vlaams Belang ophangt van de diversiteit in Antwerpen: “Ik begrijp dat niet. Ik ben een Antwerpenaar in de eerste plaats (Beels is ook deels van allochtone origine nvdr.) en dat geldt ook voor die andere 527.000 mensen in onze stad. Wij delen dezelfde mooie stad en mijnheer De Winter moet afstappen van zijn idee dat de ene Antwerpenaar meer Antwerpenaar is dan de andere.” (lees voort onder de video)

Filip Dewinter in "Terzake": "De A van Antwerpen staat nu officieel voor de A van allochtoon":

Videospeler inladen...

Beels wil tegelijk geen al te rooskleurig beeld ophangen: “Er zijn ook uitdagingen. En ik heb alle begrip voor de angst die leeft bij sommigen in Antwerpen. Mijn eigen grootmoeder herkende op een bepaald moment haar stad niet meer. Maar in plaats van elkaar in hokjes onder te brengen vind ik het belangrijk om de dialoog op te starten. Wij leven hier en vanuit onze eigenheid – die je niet moet loslaten – moeten we op zoek naar manieren om samen te leven.”

Een belangrijke uitdaging, vindt Beels, zijn de vele werkloze allochtone jongeren: “Terwijl er 4.000 vacatures zijn in de haven van Antwerpen. Het is een uitdaging om daarvoor een plan op te stellen met scholen en bedrijven. Die gasten moeten we goesting doen krijgen om naar school te gaan en goesting doen krijgen om aan het werk te gaan.”

Dat er ook stadsvlucht is vanuit Antwerpen, wijt Beels niet aan de diversiteit: “Mensen gaan niet lopen voor diversiteit, ze gaan op zoek naar rust, betaalbare woningen en groen. Dus moeten we betaalbare huizen bouwen en groen aanleggen in de stad.”

Bekijk hieronder het volledige interview met Jinnih Beels in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen