Videospeler inladen...

Britse oppositiepartij Labour nu toch voorstander van tweede brexitreferendum, mét keuze "remain"

De belangrijkste Britse oppositiepartij Labour gaat een amendement steunen om een tweede referendum te houden over de exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat heeft de voorzitter van Labour Jeremy Corbyn gezegd. De partij wil op deze manier de "destructieve" brexit van de Britse premier Theresa May tegenhouden. Labour wil de Britten daarbij ook de keuze geven om toch in de EU te blijven.

De uitspraak van Corbyn is verrassend want de voorzitter had al meermaals laten verstaan dat hij absoluut geen voorstander was van een tweede referendum. Met deze beslissing volgt Corbyn de basis van zijn partij en wil hij voorkomen dat er nog meer parlementsleden uit zijn partij stappen. Ook de betoging van eind oktober vorig jaar met bijna 700.000 deelnemers was een duidelijk signaal aan de politiek dat een tweede referendum gesteund wordt door heel wat mensen. 

Labour wil eerst een amendement indienen in het parlement om het land na de brexit in een douane-unie te houden met de Europese Unie. Als dat amendement het niet haalt, wil de oppositiepartij een ander amendement indienen of steunen dat een tweede referendum eist. Dat gaat voorzitter Corbyn aan de parlementsleden van zijn partij voorleggen, zo blijkt uit een mededeling van Labour. 

Of de Britten volgens Labour in zo'n tweede referendum ook de keuze moeten krijgen om in de EU te blijven, daar bleef Corbyn maandagavond vaag over. Zijn partijgenoot - en schaduwminister voor de brexit - Keir Starmer verduidelijkte dinsdag het standpunt van Labour: op het stembriefje moet volgens Labour wel degelijk de keuze "remain" staan. Als het van de oppositiepartij afhangt, zouden de Britten bij zo'n referendum dus kunnen kiezen tussen enerzijds "uit de Unie stappen op basis van een geloofwaardig akkoord" of anderzijds "in de Unie blijven". Het terugtrekkingsakkoord dat nu op tafel ligt, is voor Labour allesbehalve geloofwaardig.

Extra moeilijk voor May

May blijft ondertussen wel steun zoeken voor haar brexitakkoord. Ze probeert door nieuwe gesprekken met Europa op het laatste nippertje nog successen te boeken, zodat ze tijdens de stemming in het Britse parlement op 12 maart, toch nog een meerderheid zou kunnen halen.

Maar het voorstel van Labour kan haar plan extra moeilijk maken. De parlementsleden die voor haar brexitakkoord zouden stemmen om een "no-deal" te vermijden, zouden nu kunnen kiezen om het amendement van Labour te volgen om een tweede referendum te organiseren. 

Woensdag wordt er opnieuw gedebatteerd en gestemd in het parlement. Er zullen verschillende amendementen ingediend worden waaronder de voorstellen van Labour. "Op de een of andere manier zullen we alles doen om geen deal te voorkomen", zei Corbyn nog.

Bekijk hieronder onze VK-expert Ivan Ollevier in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen