Makkelijk toegankelijk maar we moeten patiënten beter informeren: Belgische gezondheidszorg in top 5 van Europa

België stijgt van de 8ste naar de 5de plaats op de Europese gezondheidsindex. Goede punten krijgen we voor onze snelle en goede behandelingen, hoge kindervaccinatie en de betaalbaarheid van onze gezondheidszorg. Pijnpunten zijn de lange wachtlijsten in de mentale zorg en het feit dat patiënten beter geïnformeerd moeten worden.

Sinds 2005 vergelijkt de Zweedse denktank Health Consumer Powerhouse (HCP) de Europese zorgstelsels in 35 landen. En goed nieuws, België stijgt dit jaar van de 8ste naar de 5de plaats. Ons land moet enkel Zwitserland, Nederland, Noorwegen en Denemarken laten voorgaan.

We worden snel behandeld, behalve wie mentale zorg nodig heeft

"Dit is goed nieuws voor de patiënten in België" reageert minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). "De studie bevestigt dat onze gezondheidszorg van goede kwaliteit is en dat we een genereus systeem van verzekeringen hebben."

Onze gezondheidszorg is van goede kwaliteit.  

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)

België scoort goed dankzij de hoge vaccinatiegraad, de grote overlevingskansen voor kanker en de snelle behandeling van patiënten. Enkel in Zwitserland worden patiënten nog sneller behandeld.

Een pijnpunt zijn de lange wachtlijsten in de mentale zorg. "Wij hebben zeer gespecialiseerde mentale zorg" reageert De Block. "Maar die zorg is niet altijd snel beschikbaar. Bovendien was er tot voor kort geen terugbetaling voor mentale zorg. Daar hebben we verandering in gebracht." Al blijkt dat maar een minderheid van de psychologen meestapt in dat systeem van terugbetaling.

We slikken nog steeds teveel antiobiotica

Slechte punten krijgen we ook voor ons alcohol- en tabakverbruik. Belgen drinken en roken nog steeds te veel. Ook slikken we te veel antibiotica. "Bijna 9 op de 10 Belgen weten dat antibiotica niet werken voor bijvoorbeeld griep" reageert De Block. "Maar toch blijft ons verbruik, ondanks de daling van de voorbije jaren, nog steeds te hoog. Dat is tegenstrijdig."

Bijna 9 op de 10 Belgen weten dat antiobiotica niet werken voor griep.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)

Patiënten moeten beter geïnformeerd worden

Ons land moet patiënten ook beter informeren. Ieder ziekenhuis heeft nu een eigen ombudsdienst, maar er is geen centraal platform. En dat moet beter. "Maar ook hier werken we aan" besluit De Block. "Tegen 2020 komt er een centraal meldpunt met alle informatie over de patiëntenrechten."

Meest gelezen