Nieuwe campagne rond geweld tegen kinderen: "Doet iemand je pijn? Praat er over met iemand die je steunt"

Hulplijn 1712 vraagt in een nieuwe campagne blijvende aandacht voor kinderen en jongeren die te maken krijgen met geweld. Vorig jaar kwamen er bij de hulplijn meer dan 4.000 oproepen binnen over kindermishandeling. Vaak staan de daders dichtbij het kind in het dagelijkse leven, en dat maakt erover praten extra kwetsend en tegelijk ook extra lastig.

"Doet iemand je pijn? Praat er over met iemand die je steunt, die je vertrouwt. En ook bij Hulplijn 1712 kan je met jouw verhaal veilig terecht." Dat is de boodschap van de nieuwe campagne van Hulplijn 1712, die opgestart wordt tijdens de Week tegen Pesten. De voornaamste focus? Geweld tegen kinderen. Want jongeren nemen nog te weinig iemand in vertrouwen waar ze hun problemen aan kwijt kunnen.

Nochtans gaan de meeste van de in totaal 5.126 meldingen die vorig jaar binnen kwamen bij 1712 over kindermishandeling. Meestal zijn het volwassenen uit de omgeving van de kinderen, zoals ouders, grootouders, leerkrachten of sportbegeleiders die melding maken.

Via Hulplijn 1712 en initiatieven als nupraatikerover.be, WAT WAT en Awel willen we kinderen duidelijk maken dat er altijd iemand is die naar hen zal luisteren

"Hulplijn 1712 is een belangrijke schakel in de geïntegreerde aanpak die we met de Vlaamse regering uitrollen om geweld op kinderen tegen te gaan", zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). "Via de samenwerking tussen Hulplijn 1712 en initiatieven als nupraatikerover.be, WAT WAT en Awel willen we kinderen duidelijk maken dat er altijd iemand is die naar hen zal luisteren als ze met een vorm van geweld te maken hebben."

Hulplijn 1712 is elke werkdag gratis en anoniem telefonisch bereikbaar, maar je kan ook chatten of mailen via www.1712.be.

Meest gelezen