Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Minstens 39 doden bij verkiezingsgeweld in Nigeria

In Nigeria zijn de voorbije dagen minstens 39 mensen om het leven gekomen door geweld bij de presidentsverkiezingen van het afgelopen weekend. Dit heeft het burgerplatform voor goed bestuur Situation Room bekendgemaakt.

In River State, een deelstaat in het zuiden van Nigeria kwamen zestien mensen om bij verkiezingsgeweld, meldt het burgerplatform. De organisatie heeft voor de verkiezingen meer dan 8.000 waarnemers uitgestuurd. In de zuidelijke deelstaten Bayelsa en Delta, vielen respectievelijk vier en twee doden. Ook in nog acht andere deelstaten kwamen Nigerianen om het leven bij het verkiezingsgeweld. 

Een kwart van de 120.000 stembureaus beschikte over onvoldoende politieagenten met gebrekkige veiligheid als gevolg

Clement Nwankwo

“Een kwart van de 120.000 stembureaus beschikte over onvoldoende politieagenten met gebrekkige veiligheid als gevolg”, dat zei directeur van het Centrum voor de verdediging van de politieke en juridische rechten Clement Nwankwo. “In minstens zes deelstaten waren er onregelmatigheden.”

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Grotendeels vreedzame verkiezingen"

Ondanks de verschillende doden noemen de waarnemers van de Afrikaanse Unie het politieke klimaat in Nigeria “grotendeels vreedzaam en gunstig voor het voeren van geloofwaardige verkiezingen”. Wel hadden ze kritiek op de slechte voorbereiding van de verkiezingen. Ze riepen de Nigerianen ook op om kalm te blijven en de resultaten af te wachten.

Kritiek: "Minder kiezers door uitstel"

Ondertussen is de kiescommissie gestart met het bekendmaken van de resultaten. Zo zijn momenteel in vijf staten de resultaten geteld. In vier staten heeft huidig president Muhammadu Buhari (APC) gewonnen, in de vijfde deelstaat is de overwinning voor de partij van zijn grootste opponent Atiku Abubakar (PDP). Bij verschillende waarnemers was er al kritiek te horen dat, door het uitstel van de verkiezingen met een week, er minder mensen zouden gaan stemmen zijn.  Ook de APC -partij heeft al laten weten dat de voorlopige resultaten "onjuist en onaanvaardbaar" zijn. 

Komende dagen resultaten

De Nigerianen konden vorig weekend een nieuwe president, 360 afgevaardigden en 109 senatoren kiezen. Voor de verkiezingen waren meer dan 80 miljoen Nigerianen geregistreerd om hun stem uit te brengen. Het land telt bijna 200 miljoen inwoners maar hoeveel Nigerianen effectief zijn gaan stemmen is niet duidelijk. De resultaten worden de komende dagen verwacht. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen