Opgroeien tussen de woontorens van Nieuw Gent: "We moeten hier allemaal uit geraken"

Pas deze zomer verschijnt "Labels", een YouTube-reeks van VRT NWS en Studio Brussel. Daarin gaan journalist Yassine Atari en regisseur Karen Vazquez op zoek naar mensen die een etiket opgeplakt krijgen. Wie schuilt er achter de vooroordelen? De eerste aflevering droppen we vandaag al. In "Nieuw Gent" praten ze met de jongeren die opgroeien in wat vaak een uitzichtloze wijk wordt genoemd. Zonder hippe koffiebars, trendy kapsalons of ecologische winkels. Nieuw Gent is ruw, lelijk en hard. "Hier opgroeien maakt je bewust van wat waardevol is."

VRT NWS-reporter Yassine Atari trok voor een eerste aflevering van de reeks "Labels" naar Nieuw Gent, een sociale woonwijk waar meer dan 3.000 mensen samenwonen. De bevolkingsdichtheid is er 5 keer hoger dan gemiddeld in Gent. Hoge woontorens werpen hun schaduw op de buurt.

Hier wonen ook heel wat jongeren: 1 op de 3 bewoners van Nieuw Gent is jonger dan dertig. Meestal hebben jongeren uit dergelijke wijken geen al te beste reputatie: "krapuul uit de blokken", hangjongeren, amokmakers, … zo komen ze in het nieuws. Maar hoe voelt het om daar op te groeien en in hoeverre bepaalt zo’n buurt wie die jongeren zijn? Samen met regisseur Karen Vazquez ging Yassine Atari naar hen luisteren.

Leren vechten

John woonde heel zijn leven in Nieuw Gent, maar trok een tijdje naar de VS. Toen hij terugkwam was hij dakloos. De enige plek waar hij op dat dieptepunt in zijn leven naartoe wilde, was Nieuw Gent. Zijn safe-haven. “Ik ben dankbaar dat ik hier ben opgegroeid. Dat heeft mij bewust gemaakt van wat waardevol is: eten, een dak boven je hoofd, vrienden en familie. Ik heb leren vechten. Vechten is iets in het leven.“

De jongeren die Atari ontmoet, hebben elk hun eigen bagage, maar blijken uiteindelijk vooral gewone gasten met gewone dromen. Ayoub wil binnenkort een jeugdhuis openen. “Ik wil voor de jongeren iets zijn dat ik zelf vroeger niet had. Ik wil hen van de straat halen en een plek geven waar ze op hun gemak kunnen zijn.”  

Hometown

Allemaal hebben ze een haat-liefdeverhouding met de buurt. “Dat is hier fucked up. Nieuw Gent is chill, maar er is hier veel stress, er zijn geldproblemen… we moeten hier allemaal uit geraken”, zegt Daddy Smalls. Maar als hij echt mag dromen, dan wordt hij rijk met zijn rapmuziek en bouwt hij een villa in Nieuw Gent. “Ik wil hier eigenlijk niet weg. Nieuw Gent blijft mijn hometown.”

Wat is "Labels"?

"Labels" is een samenwerking tussen VRT NWS en Studio Brussel. De reeks gaat over de vooroordelen waar heel wat jongeren tegenaan botsen. Ze krijgen een etiket dat in sommige gevallen voor altijd aan hen blijft kleven. VRT NWS-reporter Yassine Atari en regisseur Karen Vazquez nemen de tijd om te luisteren naar de jongeren onder al die labels. Ze willen verder kijken dan de vooroordelen en tonen dat niks is wat het op het eerste gezicht lijkt.

Een volgende aflevering van "Labels" komt er pas over enkele maanden. Eerst trekken Atari en Vazquez samen met Rudi Vranckx door Europa voor een project naar aanleiding van de Europese verkiezingen. 
Volg Yassine Atari op Instagram: yassine_vrtnws.

Bekijk "Labels" en andere video's op het YouTube-kanaal van VRT NWS.

Meest gelezen