Wetenschappelijk bewijs opwarming aarde door mens bereikt wetenschappelijke "Gold Standard"-mijlpaal

Het bewijs van de opwarming van het klimaat door de mens heeft de wetenschappelijke "Gold Standard" bereikt. Volgens die gouden standaard is er nog amper één kans op een miljoen dat het niet zo zou zijn. Dat staat te lezen in het gerenommeerde tijdschrift Nature Climate Change. 

Voor velen stond het al langer vast, en voor de meeste wetenschappers eigenlijk ook. Alleen, hoeveel bedraagt de wetenschappelijke zekerheid dat de mens effectief de hand heeft in de opwarming van de aarde, en dat het geen hoax is, zoals Trump ooit zei? Het antwoord is dat er amper nog één kans op een miljoen is dat het niet zou kloppen. De foutenmarge is hiermee verwaarloosbaar klein.  

Als wetenschappers een theorie willen bewijzen, gaan ze die steeds verder aftoetsen, tot ze meer en meer zekerheid verwerven, zoals bij het Higgsboson-deeltje ook het geval was. Dat deeltje, een van de bouwstenen van ons universum, bereikte de Gold Standard in 2012. Nu is ook een team Amerikaanse wetenschappers zo ver met de opwarming van het klimaat. Zij hebben daarvoor satellietmetingen gebruikt over de voorbije 40 jaar. De publicatie in Nature Climate Change voldoet aan heel strenge normen. 

Wij hopen dat dit klimaatsceptici kan overtuigen

In een interview met Reuters zei Benjamin Santer, de hoofdauteur van de studie (Lawrence Livermore National Laboratory in Californië), dat hij hoopt dat dit klimaatsceptici kan overtuigen en verdere klimaatactie kan aanzwengelen. "Het verhaaltje dat wetenschappers niet zouden weten wat de oorzaak van de klimaatverandering is, klopt niet. We weten het wél."

Concreet gaat het over broeikasgassen uitgestoten door menselijke activiteit, zoals CO2 dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Ondanks de wetenschappelijke zekerheid, zouden in de VS nog altijd maar 62 op de 100 Amerikanen geloven dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van onze planeet. In 2013 was dat evenwel nog niet de helft.

De VS, een van de grootste vervuilers ter wereld, heeft zich onder president Donald Trump teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs, en Trump zet volop in op fossiele brandstoffen zoals steenkool. 

Meest gelezen