Videospeler inladen...

Orde der artsen vraagt dokters geen maagdelijkheidsattesten meer af te leveren

De Orde der artsen vraagt dokters om geen maagdelijkheidsattesten meer uit te schrijven. Dat is een attest waarbij een arts bevestigt dat een vrouw nog geen seks heeft gehad. Dat melden De Standaard, Het Nieuwsblad en het Belang van Limburg. Vooral in Brusselse en Antwerpse ziekenhuizen is er nog vraag naar dergelijke attesten.  

De Orde der artsen wil niet langer maagdelijkheidstesten uitvoeren en daarvoor getuigschriften opstellen. "Klinisch onderzoek kan simpelweg niet met zekerheid aanduiden of iemand maagd is" vertelt professor Michel Deneyer, woordvoerder van de Orde. "Daarnaast zijn er ook ethische en deontologische vragen te stellen bij zo'n attest. Het is een aantasting van de intimiteit van de vrouw en het is ook vrouwonvriendelijk. En eigenlijk is het qua gelijkheidsbeginsel ook niet correct omdat maagd zijn bij mannen niet aangetoond kan worden."

Vooral Antwerpse en Brusselse ziekenhuizen krijgen af en toe de vraag of ze maagdelijkheidsattesten uitreiken. Exacte cijfers zijn moeilijk te achterhalen. "Ik krijg zo'n 5 tot 10 keer per jaar de vraag of ik zo'n attest wil afleveren" vertelt gynaecologe Katrien De Maeyer, verbonden aan het AZ Sint-Monica in Deurne. "Maar ik vertel mijn patiënten dat ik absoluut tegen dergelijke attesten ben. Daarom geef ik er ook maar zelden eentje mee. Ik geef wel een bewijs dat ze op controle zijn geweest. En vaak is dat voldoende."
    
Met het advies volgt de Orde der artsen een verklaring van de Wereldgezondheidsraad (WHO) die tot doel had een halt toe te roepen aan de maagdelijkheidstesten.

klik hier om het volledige advies te lezen

Hersteloperatie geen garantie op bloeding bij eerste gemeenschap

Dokter Johan Van Wiemeersch van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie vermoedt dat de Orde der artsen de Europese richtlijn over het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie voor het verbod op attesten heeft omgezet.

In "De wereld vandaag" verbaast hij zich erover dat er geen contact is geweest tussen de Orde der artsen en de Vereniging voor Gynaecologie. "Als de Orde der artsen dat advies geeft, zullen we het volgen", aldus Van Wiemeersch. "Wanneer ik in de toekomst nog een patiënt heb die zo een attest vraagt, zal ik de patiënt uitleggen dat dat niet meer kan."

In verschillende privéziekenhuizen in ons land kunnen vrouwen een maagdenvlieshersteloperatie ondergaan. Dat is een kleine ingreep die het maagdenvlies herstelt, maar de operatie geeft geen garantie op een bloeding bij de eerste gemeenschap.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen