Van menstruatie tot konijntjes: deze 5 momenten gaven de Oscars kleur

De uitreiking van de Academy Awards was ook dit jaar goed voor enkele opvallende oneliners, politiek getinte uitspraken en grappig bedoelde intermezzo's. Een bloemlezing.

1. "Mexico betaalt níét voor de muur"

De actrices Tina Fey, Maya Rudolph en Amy Poehler trokken de show op gang met enkele welgemikte grappen. "Goeie avond en welkom bij de miljoenste Academy Awards!", stak Fey van wal. "Een kleine update, in het geval jullie in de war zouden zijn: vanavond is er geen presentator, geen Oscar in de categorie populaire film en Mexico betaalt niet voor de muur", voegde Rudolph daaraan toe.

Videospeler inladen...

2. "Er zijn geen grenzen of muren die talent in bedwang kunnen houden"

Javier Bardem mocht samen met Angela Bassett de Oscar voor niet-Engelstalige film uitreiken. De Spaanse acteur deed dat in zijn moedertaal en hintte daarbij eveneens op de muur die de Amerikaanse president Donald Trump op de grens tussen de VS en Mexico wil bouwen. "Er zijn geen grenzen of muren die vindingrijkheid en talent in bedwang kunnen houden", zei hij.

Videospeler inladen...

3. Melissa McCarthy kruipt in de huid van Queen Anne

Acteurs Melissa McCarthy en Brian Tyree Henry kwamen in een bijzonder kostuum het podium op om de Oscar voor kostuums uit te reiken: ze droegen bombastische gewaden als parodie op "The favourite". McCarthy koos voor een overdadige jurk boordevol knuffels van konijntjes, een knipoog naar de film van Yorgos Lanthimos over de Britse koningin Anne.

Videospeler inladen...

4. "Ik kan niet geloven dat een film over menstruatie een Oscar heeft gewonnen"

De Oscar voor documentaire kortfilm ging naar "Period. End of sentence" van Rayke Zehtabchi. Daarin probeert ze het taboe op menstruatie in India onderuit te halen. Haar emotionele dankwoord lag helemaal in lijn met dat thema. "Ik huil niet omdat ik mijn regels heb of zo", zei ze. "Ik kan niet geloven dat een film over menstruatie net een Oscar heeft gewonnen."

Zehtabchi deelde de prijs met Melissa Berton. "Ik deel dit met leerkrachten en met studenten wereldwijd", voegde ze eraan toe. "Een period [regels/punt] moet een einde maken aan een zin, niet aan de opleiding van een meisje."

Videospeler inladen...

5. "De presidentsverkiezingen van 2020 loeren om de hoek"

Spike Lee nam de minst verbloemde politieke uitspraken voor zijn rekening. Toen de regisseur de Oscar voor bewerkte scenario voor "BlacKkKlansman" in ontvangst nam, richtte hij zijn pijlen op president Trump. "De presidentsverkiezingen van 2020 loeren om de hoek", zei hij. "Laat ons mobiliseren. Laten we aan de juiste kant van de geschiedenis staan. Maak de morele keuze tussen liefde en haat. Laat ons het juiste doen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen