(c) Marcel van den Bergh / Hollandse Hoogte

Raadkamer bevestigt aanhouding  negen verdachten in onderzoek naar Antwerpse "clan Y."

Negen verdachten, die werden opgepakt in het onderzoek naar een Turks-Assyrische misdaadorganisatie in Antwerpen, blijven in de cel. Twee anderen werden door de raadkamer vrijgelaten onder voorwaarden, maar het parket ging meteen tegen die beslissing in beroep, waardoor ook zij voorlopig in de cel blijven.  

De twee verschijnen binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling, die over hun verdere aanhouding moet oordelen. Voor twee andere verdachten werd de zaak uitgesteld.

De criminele organisatie rond de Turks - Assyrische familie Y. hield zich bezig met drugssmokkel, witwaspraktijken, wapenhandel en corruptie. De organisatie wilde niet alleen zoveel mogelijk vermogen verwerven, maar probeerde ook invloed te krijgen bij onder meer de stadsdiensten, de politie, het bankwezen, de politiek, de kerk en de haven.

Humanitaire visa

Het onderzoek naar de bende heeft ook een link met de zaak rond Melikan Kucam, het Mechels N-VA-gemeenteraadslid dat humanitaire visa geregeld zou hebben voor oosterse christenen, tegen een forse betaling. De aanhoudingen van Kucam, zijn zoon en een agent van de federale politie zouden een uitloper zijn van dit grootschalige onderzoek.

Meest gelezen