Rechter wil Vrijheidsbeeld zelf beklimmen om strafmaat te bepalen

Begin juli 2018 werd een vrouw opgepakt die op het Vrijheidsbeeld in New York geklommen was om het immigratiebeleid van Donald Trump aan de kaak te stellen. De politie had meerdere uren nodig om Therese Okoumou te overtuigen haar actie stop te zetten, een actie die onder meer leidde tot de evacuatie van Liberty Island, het eiland waarop het Vrijheidsbeeld staat in New York. In december werd ze veroordeeld voor haar "roekeloze daad". Maar voor de rechter haar strafmaat bepaalt, wil die nu zelf ervaren hoe roekeloos Okoumou was toen ze het Vrijheidsbeeld beklom.

Rechter Gabriel Gorenstein wil alvast "de risico’s en gevaren beter begrijpen die door het gedrag van de beschuldigde gecreëerd werden".  Met een rechterlijk bevel liet hij weten graag een ladder tot zijner beschikking te krijgen en toegang te krijgen tot die plaatsen waar ook Okoumou geweest was.

Wel is het niet de bedoeling om de volledige stunt van Okoumou te herhalen, omdat de rechter wel omhoog zal klimmen op de ladder, maar ook niet meer dan dat. Volgens NBC New York werd intussen positief gereageerd op de vraag van Gorenstein, zolang het maar buiten de bezoekuren gebeurt. Uitspraak in deze rechtszaak wordt alvast op 5 maart verwacht.

Hierbeneden kunt u nogmaals de actie van Okoumou bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen