Videospeler inladen...

Saudische zussen op de vlucht voor hun familie: "We zijn elke dag bang ontvoerd te worden"

Twee jonge vrouwen uit Saudi-Arabië zijn op de vlucht voor hun familie en verblijven al bijna zes maanden in Hongkong. Volgens de zussen, die de schuilnamen Reem en Rawan hebben aangenomen, werden ze geslagen door hun vader en hun broers.

Reem en Rawan, 20 en 18 jaar, waren in september met hun familie op reis in Sri Lanka. Ze zagen toen kans hun paspoorten in handen te krijgen en in te schepen op een vlucht naar Hongkong. Het was de bedoeling om vanuit Hongkong door te vliegen naar Melbourne, maar dat is de vrouwen niet gelukt: diplomaten uit hun thuisland hebben hen verhinderd om aan boord te gaan van een Australische vlucht.

Het is de zussen wel gelukt om de luchthaven te verlaten. De twee verblijven nu al zes maanden op Chinees grondgebied, en in die tijd zijn ze 13 keer van verblijfplaats veranderd uit vrees te worden ontvoerd op bevel van het Saudische consulaat. 

De jonge vrouwen hebben zich nu tot een advocaat gewend, Michael Vidler. Hij kwam te weten dat het Saudische consulaat de geldigheid van hun paspoorten heeft ingetrokken. Van de Chinese immigratiedienst in Hongkong, die alle commentaar weigert "op individuele dossiers", moeten Reem en Rawan uiterlijk op 28 februari het land uit.

Ook van het Saudische consulaat in Hongkong kreeg de pers geen enkel commentaar.  Persagentschap Reuters meldt dat het dus onmogelijk blijkt uit een andere bron informatie te vinden over de zaak.  De twee zussen hebben nu in een videoboodschap asiel gevraagd in een derde land, maar durven niet te zeggen over welk land het gaat uit angst opnieuw door hun familie onderschept te worden. 

Meest gelezen