Videospeler inladen...

Touwtrekken tegen een leeuw, hoort dat ook bij een bezoek aan de dierentuin?

Dartmoor Zoo in het Britse graafschap Devon krijgt van dierenbeschermingsorganisatie RSPCA de wind van voren. De dierentuin biedt voor 15 Britse pond (17,25 euro) sessies touwtrekken tegen de leeuwen of tijgers aan. 

Een deelnemer aan het touwtrekken tegen een leeuw postte beelden van de attractie op Twitter. Hij kreeg meteen bakken kritiek en bagger over zich heen, tot zelfs doodsbedreigingen toe. Er werd een petitie opgestart tegen de praktijk, die al door ruim 2.000 mensen ondertekend werd.

"Een hoop drukte om niets", vindt de zoo. "In de winterperiode houden onze verzorgers op die manier de wilde katten fit. Ook andere dierentuinen houden de conditie van wilde dieren met dit soort oefeningen op peil. Het gaat om enkele bezoekers die, samen met de verzorgers, de enorme kracht van het dier aan den lijve kunnen ondervinden en ook gaan waarderen. Bovendien vloeit het geld van de attractie rechtstreeks terug naar de dieren."

Tegenstanders spreken van uitbuiting en zijn bezorgd dat het aspect winstbejag het op de lange duur haalt van de voornaamste opdracht van een dierentuin, de zorg voor het welbevinden van de dieren.

In een reactie zegt de RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) dat er tal van andere manieren zijn om leeuwen en tijgers in vorm te houden dan dit soort vermaak voor mens en dier. "Dergelijke activiteit levert geen groter respect op voor de dieren."

Meest gelezen