Videospeler inladen...

Amerikaanse vicepresident Pence tot Venezolaanse opposant Guaidó: "De VS staat achter u, voor 100 procent" 

Na een chaotisch en gewelddadig weekend aan de grenzen van Venezuela, is de Amerikaanse vicepresident Mike Pence naar Colombia gereisd om zijn steun te bevestigen aan de Venezolaanse zelfverklaarde president Juan Guaidó. Samen met de Groep van Lima bespreken ze welke acties ze nu zullen ondernemen om de Venezolaanse president Nicolás Maduro op de knieën te dwingen. 

Juan Guaido en de Venezolaanse oppositie zijn er afgelopen weekend niet in geslaagd om Amerikaanse hulpgoederen binnen te brengen in Venezuela. Het leger, dat voorlopig nog grotendeels achter Maduro blijft staan, schoot met rubberkogels op opposanten die probeerden de pakketten binnen te krijgen.

"De tragische gebeurtenissen van het voorbije weekend sterken de VS in zijn besluit om achter u te staan", zei de Amerikaanse vicepremier Mike Pence tijdens zijn onderhoud met Guaidó. "We zullen dat blijven doen tot de vrijheid hersteld is". Pence had "een simpele boodschap" van president Trump voor Guaidó. "We staan achter u, voor 100 procent". Hij herhaalde het dreigement van Trump dat "alle opties op tafel liggen", waarmee hij dus ook een mogelijke militaire invasie niet uitsluit.

Trump en Guaidó ontmoeten elkaar in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá, tijdens een bijeenkomst van de zogenoemde Groep van Lima, 13 Latijns-Amerikaanse landen, waarvan de meeste Guaidó steunen, én Canada. Zij bekijken hoe ze de crisis in Venezuela zullen aanpakken. De VS vraagt de Groep van Lima om de tegoeden te bevriezen van het Venezolaanse staatsoliebedrijf. De VS heeft dat zelf al gedaan.

Bekijk hiet het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen