Videospeler inladen...

Mobile World Congres begonnen: waarom niet een robot vragen om uw boodschappen te doen?

Een robot die je volgt tijdens de boodschappen of een T-shirt met ingebouwd scherm. Dat is allemaal te zien op het Mobile World Congres (MWC). Met meer 110.000 bezoekers uit 200 landen is het MWC de grootste tech-beurs van Europa. Tot donderdag tonen de technologiebedrijven hun nieuwste snufjes. Wij gingen kijken en lijsten een aantal opvallende nieuwigheden op.

In het Fira congrescentrum in Barcelona heerst er een drukte van jewelste. Vanaf vandaag tot donderdag komt het kruim uit de technologiewereld samen. Het Mobile World Congres (MWC) heeft zijn naam niet gestolen. Alle producenten van smartphones, groot en klein, zijn aanwezig. Naast smartphones worden er ook heel wat nieuwe toepassingen getoond. Zoals de handtas met ingebouwd scherm van de Chinese start-up Royole.

"Wij waren de eersten"

Een dag na de lancering van de Huawei Mate X bezoeken we stand van Royole. Royole is een Chinese start-up die amper 6 jaar geleden is opgericht door een ex-student van Stanford. Dat bedrijf is gespecialiseerd in flexibele schermen. "Wij waren de eersten", zegt Harold Cobben van Royole als wij hem vragen wat hij vindt van de plooibare smartphone van Huawei. "Wij hebben vorig jaar eind oktober de FlexPai gelanceerd en kregen heel veel aandacht."

De FlexPai was inderdaad de eerste smartphone die u kan plooien, maar dat toestel lijkt meer op een prototype. Dat moet Cobben ook toegeven. "Wij willen met flexibele schermen toepassingen op verschillende domeinen. Zo zijn we in gesprek met een producent van handtassen om het scherm in een handtas te steken.", aldus Cobben. Daarnaast wil Royole de flexibele schermen gebruiken in de auto-industrie. 

Trouw robotje

Naast de schermen rijden en lopen er hier heel wat robots rond. Zoals die van TwinswHeel. "Onze robot kan ingezet worden in de logistiek", zegt Vincent Talon. Tijdens de demonstratie zien we hoe de robot -  met 4 wieltjes - Talon de hele tijd op 1 meter afstand volgt. Maar hoe werkt het? "Eerst scant de robot mij, van zodra ik begin te stappen, volgt de robot overal waar ik kom." Talon ziet vooral toepassingen in de logistiek. Het bedrijf heeft een robot die tot 500 kg kan transporteren. "Maar hij kan ook gebruikt worden om boodschappen te doen. Hiervoor hebben we een kleine versie ontwikkeld die tot 40 kg kan dragen." 

Hier op het MWC lijkt het ene snufje al gekker dan het andere. Met het robotje van het Amerikaans bedrijf "Double Robotics" kan u als het ware naar een feestje gaan zonder dat u uit uw luie zetel moet. Het enige wat u moet doen is met uw smartphone spreken.  

De editie van dit jaar staat volledig in het teken van de strijd rond het 5G-netwerk. Hoewel het netwerk nagenoeg nergens beschikbaar is, hebben verschillende smartphoneproducenten een toestel gelanceerd met een 5G-chip. Zo ook bij de Zuid-Koreaanse LG. Deze producent lanceerde de V50 TinQ, een toestel met een 5G-chip. Jeroen Peeters van LG vindt het normaal dat er nu op 5G wordt ingezet. "We zien meer en meer toepassingen rond geconnecteerde toestellen. En als producent moeten we op deze trein springen", aldus Peeters.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen