Ward Verrijcken vat Oscars samen in 5 vragen: "Ik snap de keuze voor "Green book", maar "Roma" is artistiek beter"

Afgelopen nacht heeft de jaarlijkse hoogmis van de film plaatsgevonden: de 91e editie van de Oscars. De show gemist? VRT NWS-filmkenner Ward Verrijcken volgde de uitreiking van A tot Z en vat de Oscars samen in vijf eenvoudige vragen en antwoorden.  

1. Wie zijn de grote winnaars?

"De weelde is erg verdeeld over heel wat verschillende films", zegt Ward Verrijcken. "Beste film met in - totaal drie Oscarbeeldjes - is "Green book". Er waren ook drie Oscars voor het zwart-witmeesterwerk "Roma" van Alfonso Cuarón. Hij won beste regie, beste niet-Engelstalige film en beste fotografie. Verrassend genoeg gingen de meeste Oscars naar "Bohemian rhapsody", de film over Queen. Die won vier prijzen, waaronder een aantal in geluidscategorieën én de Oscar voor beste acteur met Rami Malek in de rol van de betreurde Freddie Mercury. Dan waren er nog drie Oscars voor "Black panther", de geweldige Marvel-superheldenfilm (beste muziek en decors)." 

Videospeler inladen...

2. Is "Green book" een terechte winnaar?

De Mexicaanse prent "Roma" pakte de afgelopen maanden heel wat prijzen, zoals de Gouden Leeuw in Venetië en een paar Bafta's, maar toch kaapt "Green book" de hoofdprijs op de Oscars weg, die voor beste film. Verdiend? "Ik snap wel dat de Academy de Oscar heeft gegeven aan  "Green book". Het is een film met een mooie boodschap over de rassenverhoudingen in het begin van de jaren 60 in de VS. Maar héél artistiek gezien is "Roma" de betere film waarover we binnen een paar generaties nog altijd gaan praten als "dat meesterwerk uit 2018". Tegen dan zijn we "Green book" een beetje vergeten."

Videospeler inladen...

3. Waar zaten de verrassingen?

Na de Oscar voor beste regie voor Alfonso Cuarón met "Roma" kreeg de kijker nog een andere grote verrassing voorgeschoteld, namelijk in de categorie beste actrice. "Iedereen had voorspeld - ik ook - dat Glenn Close in haar lange, illustere carrière eindelijk eens beloond zou worden. Niet enkel omdat ze het nu eens verdiend heeft na al die jaren (zeven Oscarnominaties), maar omdat haar vertolking in "The wife" het écht wel waard was. Maar Close moest lijdzaam toezien hoe iemand anders met de Oscar ging lopen: Olivia Colman."

Colman had het duidelijk zelf ook niét verwacht. "Haar speech was heel spontaan, ze was volwaardig verrast net als de hele wereld",  zag Verrijcken het. "Glenn Close, je bent al jaren mijn idool. Dit is niet zoals ik het gewild had", verontschuldigde de actrice zich bij haar collega. Colman vertolkt in het hilarische kostuumdrama "The favourite" de Britse Queen Anne.

Videospeler inladen...

4. Wat viel er op?

Het was diversiteit troef tijdens de Oscarshow. "Met heel wat zwarte presentatoren én zwarte winnaars", vertelt Verrijcken. Zo wonnen twee zwarte vrouwen een Oscar voor "Black panther", een film over een zwarte superheld. "Ook opvallend: in de kortfilmcategorieën werden bijna allemaal vrouwelijke regisseurs beloond. Hopelijk wint er binnenkort nog eens een vrouwelijke regisseur voor beste langspeelfilm (wat nog maar één keer gebeurde in de 91-jarige geschiedenis van de Oscars: toen Kathryn Bigelow won voor "The hurt locker" in 2010)."

Verrijcken vindt het ronduit hartverwarmend dat Spike Lee een Oscar kreeg voor beste scenario met "BlacKkKlansman". "Eindelijk in zijn lange carrière", verwoordt onze filmkenner het. De speech van Spike was ook politiek getint. De filmmaker riep iedereen op om bij de volgende Amerikaanse presidentverkiezingen te stemmen voor "de liefde", in plaats van voor "de haat". "Dát zette de diversiteit in Hollywood écht wel in de verf", aldus Verrijcken.

Videospeler inladen...

5. Hoe verliep de show?

De Oscars kenden een turbulente aanloop. Kevin Hart die de ceremonie aan elkaar zou praten, nam ontslag na de controverse over oude homofobe tweets van hem. Hart werd vervangen door een resem acteurs en actrices.

Ward Verrijcken: "Dat gaf een best aangenaam en vlot ritme in de show. Terloops waren er een paar gesmaakte optredens van genomineerde filmliedjes. Hoogtepunt van de avond was de hit "Shallow" uit de film "A star is born",  gebracht door Lady Gaga en Bradley Cooper." Waar de uitreiking de afgelopen jaren makkelijk vier tot vijf uur duurde, was de show deze keer na een drietal uur al afgerond. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen