Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

90.000 flessen wodka, vermoedelijk bestemd voor Kim Jong-un, onderschept in Rotterdam

In de haven van Rotterdam is een container met minstens 90.000 flessen wodka onderschept, vermoedelijk bestemd voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De lading was officieel onderweg naar China, maar lokte argwaan uit bij de douane. Na tussenkomst van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland werd de container van het vrachtschip gehaald. Nu loopt een onderzoek of de wodka effectief onderweg was naar Noord-Korea.

De container wodka was, volgens de papieren, onderweg naar een Chinees bedrijf. Nog voor die was aangekomen in de haven van Rotterdam, had het controlesysteem van de douane al alarm geslagen. Maar het bleek niet zo simpel om de container te controleren: de verdachte lading lag onder een vliegtuigromp die ook verscheept werd naar China.

Om de container van het schip te kunnen halen, moest die vliegtuigromp dus ook verplaatst worden. Volgens Arno Kooij, directeur risicomanagement bij de douane van de Rotterdamse haven, was het onmogelijk om dit te doen zonder die te beschadigen. 

Puzzelwerk

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is zich dan met de zaak gaan moeien. De minister van Buitenlandse Handel van Nederland, Sigrid Kaag, stond erop dat de container gecontroleerd werd. Na lang puzzelen voor gevorderden lukte het om de container van het schip te halen. 

De container bleek geladen met minstens 90.000 flessen wodka, afkomstig uit Rusland. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un staat erom bekend om luxegoederen te importeren, en dat terwijl vorige week de rantsoenen van de bevolking nog werden gehalveerd. Noord-Korea kampt al jaren met grote voedseltekorten.

Sancties

De Verenigde Naties hebben Noord-Korea sancties opgelegd, waardoor luxeproducten niet geïmporteerd mogen worden. Er wordt nu onderzocht of de flessen wodka effectief onderweg waren naar Kim Jong-un in Noord-Korea.

Om een glaasje Russische wodka te drinken zal Kim hoe dan ook nog een paar dagen moeten wachten: de Noord-Koreaanse leider is tot en met donderdag in Vietnam voor een topontmoeting met Amerikaans president Trump.

Meest gelezen