Apotheker van wacht binnenkort goedkoper: geen toeslag meer voor geneesmiddelen op voorschrift

Wie op zoek is naar geneesmiddelen na de normale openingsuren, gaat op zoek naar een apotheek van wacht. 's Avonds, 's nachts en in het weekend betaal je nu nog een toeslag van ongeveer 5 euro. Ook al is het dringend en kun je niet anders. Daar komt nu verandering in.

Naar de huisarts gaan, kan dikwijls na de werkuren. Een geneesmiddel halen ook. In elke regio wisselen apothekers elkaar af in een wachtdienstsysteem. Zo kan je 's avonds, 's nachts en in het weekend halen wat je nodig hebt. Maar tot nu toe moet je voor die dienstverlening ook extra betalen. 

Binnenkort zal dat anders zijn. Voor dringende medicijnen op voorschrift zal geen meerprijs meer gerekend worden. De apothekers krijgen wel een compensatie. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block maakt 8 miljoen euro vrij om apothekers een vaste vergoeding te geven voor een wachtdienst. Daarmee kan eventueel inkomensverlies opgevangen worden én krijgen ook die apothekers iets die een hele nacht verplicht van wacht zijn maar geen klanten zien.

Meest gelezen